Makaron z grochu z pesto pietruszkowym

Makaron z grochu z pesto pietruszkowym

2

ROŚLINY STRĄCZKOWE są w kuchni roślinnej podstawą sporządzania pełnowartościowych potraw białkowych: 

-zawierają duże ilości białka, węglowodanów i błonnika, 

-dostarczają witamin B1 i B2, wapnia, potasu, żelaza, miedzi i manganu, 

-połączone w daniu z jednym lub kilkoma z następujących produktów: zbożem, orzechami, nasionami czy produktami mlecznymi – dają kompletny (pod względem zawartości aminokwasów) posiłek.

SKŁADNIKI:

(2 porcje) 

 

* 1 porcja zawiera: ok. 625 kcal/1184 kJ 54 g węglowodanów, 21 g białka, 35 g tłuszczu

 

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Natkę pietruszki siekamy. Orzechy blendujemy na gładko. Posiekaną natkę, zblendowane nerkowce, pokrojony wegański żółty ser, oliwę, sól i pieprz blendujemy.

 Grejpfrut obieramy, dzielimy na cząstki i — według uznania — oddzielamy miąższ od albedo (białej błony). Makaron podajemy ciepły z pesto pietruszkowym i kawałkami grejpfruta.