Warzywne zakwasy, czyli eliksiry odporności i witalności

Warzywne zakwasy, czyli eliksiry odporności i witalności

2

Kiszenie warzyw to jedna z najstarszych metod naturalnego przedłużania przydatności do spożycia. Proces fermentacji odbywa się przy udziale bakterii fermentacji mlekowej. Kiszonki, zakwasy mają dobroczynne działanie na florę jelitową. To prawdziwe eliksiry na wzmocnienie organizmu!

Kiszenie warzyw to jedna z najstarszych metod naturalnego przedłużania przydatności do spożycia. Proces fermentacji odbywa się przy udziale bakterii fermentacji mlekowej. Kiszonki, zakwasy mają dobroczynne działanie na florę jelitową. To prawdziwe eliksiry na wzmocnienie organizmu!


Warzywa i owoce w diecie

Warzywa i owoce obfitują w witaminy i składniki mineralne niezbędne do funkcjonowania ludzkiego organizmu. Tego co dostarczają nie jest on w stanie samodzielnie wyprodukować. To kluczowe składniki diety, które trzeba dostarczać z pożywieniem. Proces fermentacji czyli konserwowania warzyw przyczynia się do tego, że cenne składniki są lepiej przyswajane. Popularne kiszonki powstają z kapusty, ogórków i buraków. Soki kiszone sporządzane są z buraków, pomidorów, kapusty, ogórków, marchii, selera czy pietruszki. Smaczne zakwasy powstają też z papryki, kalarepy, rzodkiewki i czosnku niedźwiedziego.


Dlaczego warto jeść kiszonki i zakwasy?

Kiszone warzywa są naturalnym probiotykiem. Regularne jedzenie kiszonek wzbogaca ilość pożytecznych bakterii w organizmie. Zakwasy to prawdziwa bomba witaminowa i sposób na wzmocnienie organizmu. Kiszonki korzystnie wpływają na metabolizm, są niskokaloryczne i idealne w procesie zrzucania wagi. Procesowi kiszenia można poddawać wiele warzyw i owoców. Źródłem bakterii w żywności fermentowanej jest mikroflora warzyw i owoców. To głównie tak zwane bakterie mlekowe Lactobacillus.


Akademia witalności zakwas

Zakwasy to niepasteryzowane, żywe napoje probiotyczne, dające zdrowie, energię i siłę. Warzywa poddane fermentacji, czyli przetworzone do postaci zakwasu, to najszersze spektrum witaminowo-minerałowe występujące w naturze. Zawierają wiele antyoksydantów, są bogatym źródłem żelaza, witamin: C, A, E, K i z grupy B, kwasu foliowego, potasu, kobaltu, magnezu czy fosforu. Dodatkowo, dzięki płynnej formie, wszystkie te substancje odżywcze wchłaniają się lepiej z zakwasów, niż z surowych warzyw czy nawet kiszonek, kiszonych buraków czy kiszonej kapusty, skądinąd również bardzo zdrowych.


Dlaczego warto pić zakwasy z warzyw?

Współczesne badania różnych, niezależnych ośrodków naukowych potwierdzają, że działanie zakwasu jest imponujące. Pijąc zakwas poprawia się odporność, wspomaga proces tworzenia czerwonych krwinek, odkwasza organizm, wspiera pracę nerek i wątroby, spowalnia procesy gnilne oraz pomaga w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu.


Akademia witalności zakwas energetyczny

Zakwasy warzywne z kiszonych warzyw są też genialnymi napojami energetycznymi. Soki kiszone wzmacniają kondycję fizyczną i poprawiają wydolność organizmu. Każdy z nich ma także swoje wyjątkowe właściwości, dlatego warto do swojej diety włączać rożne ich odmiany. Na przykład zakwas buraczany na co pomaga? Dzięki zawartej w buraku betainie działa antynowotworowo, a z kolei zakwas z kiszonej kapusty zawiera rzadką witaminę U. Jednak najważniejszym dobrem, jakie dają nam warzywne zakwasy, jest ich wpływ na usprawnienie pracy jelit, a co za tym idzie – na ludzki mikrobiom.


Co to jest mikrobiom?

Mikrobiom to wszystkie drobnoustroje, które zasiedlają jelita, a więc bakterie, drożdże, grzyby i inne mikroorganizmy. Równowaga między nimi ma podstawowe znaczenie dla zdrowia człowieka, gdyż odpowiada za sprawne funkcjonowanie narządów. Najwięcej mikroorganizmów znajduje się w jelicie grubym, a w całym przewodzie pokarmowym, jak się szacuje, jest 10 razy więcej mikroorganizmów niż komórek w ciele człowieka (co daje ok. 100 bilionów komórek ważących ok. 2 kg). Wielu z nas lekceważy rolę jelit, sądząc, że ich zadaniem jest jedynie trawienie, a przecież immunolodzy podkreślają, że niemal 80% komórek odpornościowych znajduje się właśnie w jelitach. Dbajmy więc o nie i dostarczajmy pożywienia, które „pożywia” właśnie, czyli daje życie.


Zakwas z buraków jak pić

W procesie fermentacji buraka bakterie produkujące kwas mlekowy odbudowują florę bakteryjną jelit i wzmacniają system odpornościowy. Pamiętajmy jednocześnie, że wiedząc zakwas buraczany na co pomaga, oczekiwane efekty zdrowotne picia zakwasu osiągniemy stosując go systematycznie. Krótko mówiąc - pijemy go codziennie. Pojawiają się pytania – zakwas buraczany pić rano czy wieczorem? Jak długo można pić zakwas z buraków?


Jak długo można pić zakwas z buraków?

Wiedząc zakwas buraczany na co pomaga, warto włączyć go do diety. Ale zakwas buraczany pić rano czy wieczorem? Akademia witalności zakwas buraczany poleca pić zdecydowanie rano, na czczo. Zakwas buraczany pije się na surowo. Chociaż akademia witalności zakwas buraczany zaleca pić w ilości co najmniej 100 ml, warto wypróbować indywidualnie od małej ilości, jaka ilość jest dla nas najlepsza.


Produkty fermentowane - jakość

Kolejną istotną kwestią jest oczywiście jakość warzyw, na których zakwas jest nastawiony. Warzywo oddaje do wody, zakwasu, wszystko, co ma w sobie: zarówno to co najlepsze jak i to co najgorsze. Dlatego czy to w przypadku kiszonych buraków, kiszonej kapusty, kiszonych ogórków czy kupując soki kiszone, świadomie wybierajmy produkty certyfikowane, bo tylko one są gwarancją zdrowia. Ekologiczne produkty fermentowane są oznakowane unijnym znakiem liścia.


Zakwasy jak działają

Produkty kiszone – zakwasy powstają w procesie fermentacji mlekowej. W wyniku tego procesu powstaje kwas mlekowy, który ma działanie konserwujące, a także zapewnia kiszonkom charakterystyczny smak i zapach. Zakwasy z buraków, kapusty czy ogórków mają dobroczynne działanie na mikroflorę jelitową. Zakwasy regulują przemianę materii, a także poprawiają samopoczucie. Regularne spożywanie zakwasów przyczynia się również do wzmocnienia układu krwionośnego, poprawy odporności, usprawnienia pracy mózgu czy ułatwienia zrzucania wagi.


Produkty fermentowane - właściwości

Do kategorii produktów zawierających zakwasy należą warzywa kiszone, miso, sos sojowy, natto, tempeh oraz chleb na naturalnym zakwasie. Fermentowane pożywienie ze względu na zawartość aktywnych enzymów trawiennych poprawia wchłanianie witaminy B 12 z innych źródeł pokarmowych. Zakwasy mogą też pobudzać wzrost bakterii, które tę witaminę produkują. Pokarmy fermentowane dostarczają białko już częściowo przetrawione przez bakterie co czyni je łatwiej strawnym. Kiedy proces fermentacji jest ukończony mikroorganizmy pozostają w takim produkcie wzbogacając go też w białko. Proces fermentacji zmienia charakter pożywienia. Skrobia zamienia się w cukry i alkohole co ułatwia ich wykorzystanie przez organizm.


Witamina C na zakwasy

Mówiąc zakwasy można mieć na myśli zarówno produkty kiszone z warzyw jak i zakwasy powstające w mięśniach podczas wysiłku fizycznego. Oczywiście znaczenie zależy od kontekstu. Jednak to co łączy te dwa słowa o różnym znaczeniu to witamina C. Warzywa podczas procesu powstawania zakwasów zyskują jeszcze więcej witamin i minerałów. Kiszonki bogate są w witaminy: C, A, K a także w witaminę E. Dzięki witaminom, a zwłaszcza witaminy C zwiększa się przyswajalność żelaza w organizmie. Witamina C na zakwasy jest kojarzona z witaminą na wzmocnienie odporności. Dobrze gdy witamina C na zakwasy spożywana jest razem z witaminą E. Jednoczesne spożywanie witaminy C i witaminy E jest możliwe w przypadku kiszonych warzyw. Warto też dodawać do kiszonych warzyw dobrej jakości tłuszcz jak na przykład ekologiczna oliwa z oliwek.


Jakie znaczenie ma witamina C na zakwasy w mięśniach?

Podczas wysiłku fizycznego zużywają się w mięśniach zapasy kolagenu. Aby wytworzyć nowy kolagen i odnowić zapasy potrzebna jest witamina C. Dlatego można powiedzieć, że potrzebna jest witamina C na zakwasy. Witamina C na zakwasy występuje w natce pietruszki, dzikiej róży, cytrynie i soku z buraków. Witamina C na zakwasy poprawia też pracę układu nerwowego.