Botwina ekologiczna 1szt. pęczek - BIO (PL)
Botwina ekologiczna łodygi, liście i ogonki buraka ćwikłowego o dużej wartości odżywczej – ma dużo potasu, witaminy A i B; jest wysoko zasadotwórczy ale zawiera sporo szczawianu wapnia (nie dla chorych na kamicę nerkową).
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia: Polska
CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664
BEZGLUTENOWY: TAK
BEZLAKTOZOWY: TAK
WEGETARIAŃSKI: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Tak |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Tak |
Przepis
SKŁADNIKI:
- 3 kg buraków na 5 litrowy garnek
- 2-3 ziarna jałowca
- sól, pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku
- szczypta tymianku
- 1 szklanka soku jabłkowego
- kwas buraczany
PRZYGOTOWANIE:
Buraki bardzo drobno kroimy i zalewamy zimną wodą, tak żeby je przykryła. Odstawiamy na minimum 2 godziny i mieszamy co jakiś czas – barwnik powinien przechodzić do wody. Powoli doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 10 minut z ziarnami jałowca, czosnkiem i tymiankiem, następnie przecedzamy. do odcedzonego barszczu dodajemy sok jabłkowy, przyprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 10 minut. Dodajemy kwas buraczany i jeszcze chwilę podgrzewamy, ale już nie do zagotowania.