BIO

Botwina ekologiczna 1szt. pęczek - BIO (PL)

Dodaj recenzję
Kod: 2048

Botwina ekologiczna łodygi, liście i ogonki buraka ćwikłowego o dużej wartości odżywczej – ma dużo potasu, witaminy A i B; jest wysoko zasadotwórczy ale zawiera sporo szczawianu wapnia (nie dla chorych na kamicę nerkową).

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj pochodzenia: Polska

 

CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664

BEZGLUTENOWY: TAK

BEZLAKTOZOWY: TAK

WEGETARIAŃSKI: TAK

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Tak
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Tak

Przepis

Barszcz czerwony czysty
Barszcz czerwony czysty

SKŁADNIKI:

  • 3 kg buraków na 5 litrowy garnek
  • 2-3 ziarna jałowca
  • sólpieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta tymianku
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • kwas buraczany

 

PRZYGOTOWANIE:

Buraki bardzo drobno kroimy i zalewamy zimną wodą, tak  żeby je przykryła. Odstawiamy na minimum 2 godziny i mieszamy co jakiś czas – barwnik powinien przechodzić do wody. Powoli doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 10 minut z ziarnami jałowca, czosnkiem i tymiankiem, następnie przecedzamy. do odcedzonego barszczu dodajemy sok jabłkowy, przyprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 10 minut. Dodajemy kwas buraczany i jeszcze chwilę podgrzewamy, ale już nie do zagotowania.