BIO-PIEKARNIA Chleb hruby pszenno-żytni owsiany (720g) - BIO
Chleb hruby pszenno-żytni owsiany- EKO
Waga: ok. 720g (+/- 50g).
Producent: Bio-Piekarnia
Chleb wypiekany w kamiennym piecu ogrzewanym opałem drzewnym.
Całe ziarno użyte do ciasta jest mielone na kamiennych żarnach.
Bez ulepszaczy i konserwantów.
Skład: pszenica- eko, żyto - eko, owies - eko, zaczyn z mąki pszennej - eko, woda, sól
Produkt rolnictwa ekologicznego pod kontrolą AgroBIOTest
RE-07/2005/PL.
HRUBY jest naturalnie twardym pieczywem, ponieważ w procesie wypieku nie stosujemy środków spulchniających ani polepszeczy chemicznych.
Zboże pochodzi wyłącznie z upraw ekologicznych. Całe ziarno mielone jest bezpośrednio przed wypiekiem w młynie z kamiennymi żarnami.
Wyrabianie ciasta oraz formowanie bochenków odbywa się ręcznie. Wypiek w kamiennym piecu, ogrzewanym opałem drzewnym.
Po wypieku Hruby prze 24 godz. "dojrzewa". Staje się wtedy lekkostrawny i lepiej przyswajalny.
W miarę przechowywania jego smak zmienia się z łagodnie kwaśnego po orzechowo słodkawy. Jest to efekt przemian zachodzących w pieczywie nie konserwowanym chemicznie.
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Wegański: | Nie |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Przepis
Czy wiesz, że BROKUŁY... są jedzone w dużych ilościach przez kulturystów oraz sportowców, ponieważ wzmacniają stawy i obniżają poziom kortyzolu, który wytwarza się w organizmie po przetrenowaniu.
SKŁADNIKI:
- 1 szt. awokado
- 3 różyczki brokułu
- pół ząbka czosnku
- szczypta soli morskiej
- 3 łyżeczki koperku
- kromka chleba razowego
- gałka muszkatołowa
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Brokuła ugotuj. Odcedź i zmiksuj z awokado. Dodaj czosnek, przyprawy, sok z cytryny oraz posiekany koperek. Wymieszaj. Podawaj na kanapce z chleba razowego. Dla osoby na diecie bezglutenowej użyj pieczywa bez zawartości glutenu. Gotową pastę możesz posypać pestkami słonecznika, dyni, sezamu.