BIO

BIO-PIEKARNIA Chleb hruby żytni mały (350g) - BIO (dostawa do sklepu - wtorek )

Dodaj recenzję
Kod: 5907629369394
Producent: BIO-PIEKARNIA
Nazwa „Hruby” oznacza gruboziarnisty, z mąki z pełnego przemiału (wg „ Encyklopedii staropolskiej” Zygmunta Glogera). Chleb Hruby żytni powstaje z ekologicznie uprawianego żyta wyłącznie z polskich certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. Całe ziarno mielone jest na kamiennych żarnach. Zaś chleb, przygotowany bez żadnych konserwantów, polepszaczy czy innych syntetycznych dodatków - jest wypiekany w piecu opalanym drewnem. >>> Bez drożdży - rośnie wyłącznie na zaczynie z mąki żytniej typ 2000, nie zawiera innych zbóż, dlatego nadaje się dla osób, których dieta wymaga czysto żytniego pieczywa. >>> Bez polepszaczy i konserwantów. >>> Certyfikat PL-EKO-07 Rolnictwo UE

Co jest szczególnego w pieczywie Hruby? Całe ziarno pochodzi z polskich certyfikowanych gospodarstw ekologicznych, potem jest ono mielone na kamiennych żarnach. Chleb Hruby przygotowany jest bez żadnych konserwantów, polepszaczy czy innych syntetycznych dodatków. Wyrabianie ciasta oraz formowanie bochenków odbywa się ręcznie. Wypiek odbywa się w kamiennym piecu, ogrzewanym opałem drzewnym. Po wypieku Hruby przez 24 godz. "dojrzewa". Staje się wtedy lekkostrawny i lepiej przyswajalny. W miarę przechowywania jego smak zmienia się z łagodnie kwaśnego po orzechowo słodkawy. Jest to efekt przemian zachodzących w pieczywie niekonserwowanym chemicznie. Chleby Hruby jest naturalnie twardym pieczywem, ponieważ w procesie wypieku nie stosuje się środków spulchniających ani polepszaczy chemicznych.
Zboże pochodzi wyłącznie z upraw ekologicznych. Całe ziarno mielone jest bezpośrednio przed wypiekiem w młynie z kamiennymi żarnami.

Masa netto: ok. 350g 

Producent: BIO-PIEKARNIA "W Grzybowskiej Arce"

Kraj pochodzenia: Polska

Składniki: w skład chleba wchodzi wyłącznie żyto z upraw ekologicznych potwierdzonych certyfikatem, sól i woda.

Alergeny: żyto

Certyfikat: Produkt rolnictwa ekologicznego pod kontrolą AgroBIOTest
RE-07/2005/PL.

Warunki przechowywania:  przechowywać   w suchym i chłodnym miejscu

Produkt wegetariański: TAK

Produkt wegański: TAK

Bez glutenu w składnikach: NIE

Bez laktozy: TAK

Bez cukru: TAK

Bez barwników: TAK

Bez konserwantów: TAK

Bez jaj: TAK

Bez orzechów: TAK

Bez drożdży: TAK

 

 

 

 



 

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Nie
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Nie