WEGETARIAŃSKI BIO

*ANDECHSER Jogurt grecki 10% tłuszczu (200g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 4104060025235
Producent: ANDECHSER

Ekologiczny jogurt typu greckiego o zawartości 10% tłuszczu. Doskonale smakuje bez dodatków, ale również z owocami i miodem, na śniadanie lub jako podstawa sałatki i deserów.

Masa netto: 250g

Producent: Andechser

Pochodzenie: Niemcy

Składniki: jogurt ekologiczny* z mleka krowiego, naturalny, 10% tł.

Wartość odżywcza w 100g:

  • Wartość energetyczna: 116 kcal (481 kJ)
  • Białko: 3,1g
  • Węglowodany: 3,4g
  • - w tym cukry: 3,4g
  • Tłuszcz: 10g
  • - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 6,9g
  • Sól: 0,13g

Certyfikacja: DE-ÖKO-001 rolnictwo UE/spoza UE DE BY 117 EG

Informacje dodatkowe: Przechowywać w temperaturze od +4 do +7ºC.

Przepis

Jajka po turecku
Jajka po turecku

Przepis pochodzi z książki "Menu kryzysowe" Pawła Płaczka.

Składniki na 2 porcje:

• 400g gęstego greckiego jogurtu

• ząbek czosnku

• łyżeczka soli morskiej

• 4 spore łyżki masła

• łyżeczka płatków chilli

• ¼ łyżeczki słodkiej papryki

• 4 jajka

• 4 łyżeczki soku z cytryny

Dodatkowo:

• garść posiekanych, świeżych ziół: pietruszka, tymianek, oregano, koperek

• ulubione pieczywo

Do jogurtu przeciskamy przez praskę ząbek czosnku i dodajemy sól. Całość mieszamy. Jeśli lubimy śniadania na ciepło, jogurt możemy podgrzać na parze. Danie będzie równie smaczne, a jajko nie schłodzi się od razu po podaniu. Masło podgrzewamy na patelni w niskiej temperaturze aż wytworzy się piana i zacznie brązowieć oraz pachnieć orzechami (uważając, żeby go nie przypalić). Potrwa to kilka minut. Na koniec wsypujemy płatki chilli i słodką paprykę.

W tym czasie w garnku gotujemy wodę. Jajka jedno po drugim wybijamy na gęste małe sitko tak, aby nadmiar białka spłynął do miseczki, którą ustawiamy pod spodem. Delikatnie przelewamy jajko do małej filiżanki albo kokilki i dodajemy łyżeczkę soku z cytryny. Tak postępujemy z kolejnymi jajkami, każde przelewamy do osobnego naczynia, aby się nie połączyły ze sobą. Gdy woda się zagotuje, maksymalnie zmniejszamy temperaturę, aby przestała bulgotać i delikatnie przelewamy do niej każde jajko – w taki sposób, aby opadło na dno, nie rozlało się i nie zaczęło się ruszać pod wpływem gotowania. Po 2-3 minutach delikatnie wyciągamy jajka łyżką cedzakową.

Na talerz wylewamy kilka łyżek jogurtu, na środku układamy jajko, posypujemy całość ziołami i polewamy gorącym masłem. Podajemy z chrupiącym pieczywem.

Przepis pochodzi z książki "Menu kryzysowe" Pawła Płaczka.

Andechser. Zostaw rzeczy naturalne, naturalnymi.

Dairy Scheitz i jej pracownicy marzą nie tylko o szczęśliwych krowach i szczęśliwych kozach. Marzymy także o szczęśliwych ludziach. Dlatego chcemy, aby branża ekologiczna była nie tylko zrównoważona i wrażliwa, ale także aby rosła i prosperowała, abyśmy mogli zaoferować rolnikom i hodowcom bydła mlecznego bezpieczną perspektywę na przyszłość. Szacunek i odpowiedzialność wobec człowieka i przyrody są częścią filozofii naszej firmy. Dzięki naszym produktom organicznym pragniemy również aktywnie przyczynić się do zdrowej diety, czystego środowiska i zachowania tradycyjnych struktur rolniczych. Dlatego zgodnie z mottem „pozostaw to, co naturalne”, przetwarzamy wyłącznie surowce wyprodukowane organicznie i posiadające certyfikaty. I to wyłącznie bez sztucznych dodatków, aromatów i bez substancji modyfikowanych genetycznie.

odtwórz