BIO

ORGANIC Kasza bulgur ekologiczny (500g) - BIO

Dodaj recenzję
Ekologiczny bulgur to rodzaj kaszy otrzymywanej z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy. Obok ryżu to podstawowy składnik bliskowschodniej diety. Polecamy jako dodatek do zapiekanek, sałatek, farszów oraz jako składnik drugich dań. Delikatna kasza pszenna o przyjemnym orzechowym smaku. Ziarno pszenicy (najczęściej z odmiany durum) poddaje się wstępnie gotowaniu lub parowaniu, później zostaje wysuszone i grubo łamane. Proces ten czyni pszenicę lżej strawną, a nie obniża jej wartości odżywczych.

Kasza bulgur ekologiczna

Składniki: bulgur (kasza)* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Produkt zawiera gluten, może zawierać alergeny: orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.

Masa netto: 500g

Pochodzenie: Turcja

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna: 388kcal (1644 kJ)

Białko: 23g

Węglowodany: 78g
w tym cukry: 0,4g

Tłuszcz: 1,0g
w tym kwasy nasycone: 0,2g

Certyfikacja: PL-EKO-07 rolnictwo spoza UE

Konfekcjonowano przez: Bio Planet Sp. z o.o., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno, certyfikat nr PL-EKO-07 07904 dla Organic Farma Zdrowia S.A., ul.Głubczycka 11/1, 02-417 Warszawa (PL-EKO-01-5576)


Sposób przygotowania: bulgur zalać lekko osolonym wrzątkiem w proporcji 1:2,5 (1 porcja kaszy na 2,5 porcje wody), gotować bez przykrycia ok. 7 min. Nastepnie zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić do spęcznienia.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Przepis

Bulgur z czarnymi oliwkami i pomidorkami
Bulgur z czarnymi oliwkami i pomidorkami
Zdrowa, pyszna, wyrazista i sycąca sałatka. Świetna zarówno na kolację jak i drugie śniadanie do pracy. Jeśli masz zabiegany tydzień i brakuje ci sił oraz ochoty na gotowanie, ta sałatka uratuje cię w każdej sytuacji. Prosta w przygotowaniu nie zabierze zbyt wiele czasu, za to odda wszystko, co ma w sobie najlepsze: zbawienne właściwości błonnika, nienasycone tłuszcze i białko oraz całą gamę witamin i minerałów takich jak witamina A, witaminy B1, B2, B3, B6, B9, witaminy E i K,  cynk, fosfor, magnez, potas , wapń, żelazo, selen. Sałatka świetnie sprawdzi się również w menu cukrzyków ze względu na niski indeks glikemiczny, a ponieważ zawiera 2 razy więcej błonnika niż ryż brązowy, to zapewni również długo utrzymujące się uczucie sytości tym, którzy dbają o figurę.

SKŁADNIKI:

(dla 4 osób)

Do bulionu:

  • 2 marchewki
  • 5–6 listków botwiny
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 1 dojrzały pomidor
  • 1 łyżka soli
  • 1 ząbek czosnku natka pietruszki bazylia listek laurowy
  • 1/4 łyżeczki kurkumy

 

PRZYGOTOWANIE:

Bulion: Składniki włożyć do garnka z 2 l wody, zagotować i gotować przez 25 minut pod przykryciem. Na koniec odcedzić bulion. Bulgur: W gorącej wodzie namoczyć suszone pomidory. W bulionie warzywnym gotować przez 15–20 minut kaszę bulgur: będzie gotowa, kiedy wchłonie cały płyn. Przemieszać widelcem i przełożyć do miski. Odstawić. Na patelnię wlać oliwę, wrzucić rozkrojony na pół ząbek czosnku, orzeszki pinii, orzechy laskowe i orzechy włoskie grubo zmielone, pokrojone na plasterki oliwki i pokrojone w paski pomidory: dusić przez 2 minuty, następnie doprawić solą i gotować jeszcze przez 3 minuty, ciągle mieszając. Wsypać bulgur, dokładnie wymieszać i podawać na gorąco.  

* Przepisy pochodzą z książek Rosselli Venezia i Gabili Gerardi „Free. Gotowanie bez glutenu, mleka, jajek, cukru” oraz „Free. Słodkości bez glutenu, mleka, jajek, cukru”.