BIO

ORGANIC Kasza gryczana palona, ekologiczna (500g) - BIO

Dodaj recenzję
Ekologiczna kasza gryczana palona jest najczęściej stosowana jako składnik obiadów w połączeniu z warzywami lub gulaszem oraz jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych i pasztetów.

Kasza gryczana palona ekologiczna

Masa netto: 500g

Producent: Organic Farma Zdrowia, Polska.

Składniki: kasza gryczana palona 100%
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy oraz sezam.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1659 kJ / 392 kcal
Tłuszcz - 2,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 g
Węglowodany - 75 g
w tym cukry - 2,6 g
Białko - 12 g
Sól - 0,03 g

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące. 

Przepis

Pizza na gryczanym spodzie
Pizza na gryczanym spodzie

Składniki:

  • 700g gryki kiełkowanej,
  • 700g kalafiora (ugotowanego na półtwardo na parze),
  • 4 łyżki mąki migdałowej,
  • 3 łyżki mąki kokosowej,
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego,
  • szczypta kurkumy w proszku,
  • sól i pieprz czarny (opcjonalnie),
  • pęczek młodej dymki,
  • zioła wedle uznania i smaku,
  • sos

Sposób przygotowania:

sos:

składniki:

  • 4 średnie świeże pomidory,
  • 3 suszone pomidory,
  • 10 suszonych moreli bez pestek,
  • 1/2 świeżej czerwonej papryki,
  • 2 pęczki dymki (zielona część),

przyprawy: kurkuma w proszku, bazylia suszona, łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego, łyżeczka pieprzu ziołowego, sól i pieprz czarny (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Świeże pomidory sparz i obierz. Wraz z pozostałymi składnikami umieść w kielichu blendera i zmiksuj do ulubionej konsystencji (nie musi być na gładko). Sosu możesz używać na surowo lub podgotować go około 5-6 minut.

Kaszę ugotuj i zblenduj z przygotowanym kalafiorem. Dodaj pozostałe składniki, przyprawy i zblenduj ponownie. Ciasto ma wyjść zwarte (w razie potrzeby reguluj jego gęstość mąką kokosową). Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formuj placuszki, które posłużą jako spody do pizzy. Piecz przez 20 minut w 180 C. Przewróć na drugą stronę (to dobry moment, by nałożyć sos i ew. dodatki) i dopiecz przez kolejne 10-20 minut.

Propozycje dodatków:

Do zapiekania - ugotowane na półtwardo: brokuł, kalafior, por, surowe: cukinia, papryka, pomidor, cebula, szpinak, bakłażan z pieca, boczniaki, oliwki, kapary, namoczone suszone pomidory, młody groszek, szparagi.

Na surowo, bez pieczenia: ogórek kiszony, ogórek świeży, awokado, nasiona konopi, świeża bazylia, rukola, kolendra, natka pietruszki, szczypiorek, ulubione świeże zioła.

 

Przepis pochodzi z książki "Zielony sekret zdrowia. Uzdrawianie przez roślinne gotowanie.", autorki bloga Ullenka.