BEZGLUTENOWE

BEZGLUTEN Kasza jaglana bezglutenowa (400g)

Dodaj recenzję
Kod: 5906720573914
Producent: BEZGLUTEN

Kasza jaglana bezglutenowa.


Skład:
kasza jaglana.

Masa netto: 400g


Producent:  BEZGLUTEN Sp. Z o.o.


Pochodzenie: Polska

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna: 338kcal (1433 kJ)

Białko: 12,0g

Węglowodany: 64g
w tym cukry: 4,0g

Tłuszcz: 3,8g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6g

Sól: 0,01g


Informacje dodatkowe:
Produkt naturalnie bezglutenowy.
Produkt do postępowania dietetycznego w diecie bezglutenowej.

Sposób przygotowania: zagotować wodę (3 szklanki wody na 1 szklankę kaszy), do lekko osolonej wody dodać kaszę i gotować na małym ogniu przez ok. 20 min. Ugotowaną kaszę odcedzic, można do niej dodać łyżkę masła.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Certyfikat BIO: Nie
Bezglutenowy (certyfikat): Tak
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Nie
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Wegański pasztet jaglany, z zieloną soczewicą, estragonem i jabłkiem
Wegański pasztet jaglany, z zieloną soczewicą, estragonem i jabłkiem

Wegański pasztet jaglany z zieloną soczewicą, estragonem i jabłkiem to smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego mięsnego pasztetu. Dzięki połączeniu tych składników, wraz z dodatkiem aromatycznego estragonu i słodkiego jabłka, powstaje pyszny pasztet, który z powodzeniem zaspokoi Twoje apetyty i podniesie walory smakowe Twojego świątecznego stołu. Przepis ten jest doskonałym rozwiązaniem dla wegan, ale również dla osób szukających zdrowszych alternatyw mięsnych pasztetów.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki ugotowanej dzień wcześniej kaszy jaglanej – 500g, (ok. 3/4 szklanki suchej kaszy)
  • 2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
  • 300g (ok. 200g suchej)
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy (60g)
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 5–8 krążków suszonych jabłek (1/2 szklanki posiekanych, ok.25g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • karmelizowane plastry jabłek, do podania (opcjonalnie)

 

PRZYGOTOWANIE:

Grzejemy patelnię z oliwą. Siekamy cebulę i wyciskamy czosnek. Podsmażamy na patelni aż zmiękną, dodajemy ugotowaną zieloną soczewicę i sos sojowy, podsmażamy 1 minutę i zdejmujemy z ognia. Siekamy suszone jabłka i przygotowujemy resztę składników. Nastawiamy piekarnik na 180° C. Do średniej miski wrzucamy kaszę jaglaną, dodajemy podsmażane warzywa, mieszamy i miksujemy ręcznym blenderem (nie musi być na super gładko) następnie dodajemy przyprawy, mąkę, płatki drożdżowe, posiekane jabłka i dokładnie wszystko rozrabiamy ręką. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na ostygnięcia. Najlepiej jest przygotować pasztet wieczorem i pozwolić mu nabrać odpowiedniej konsystencji przez noc. Kroimy na kawałki i podajemy. Pasztet przechowujemy w lodówce do 5 dni, lub pokrojony na porcje i zawinięty w folię przechowujemy w zamrażarce do 1 miesiąca. Bardzo fajnie smakuje w połączeniu z karmelizowanymi jabłkami.