BEZGLUTENOWE BIO

LEBENSBAUM Kawa espresso ziarna (250g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 4012346455907

Kawa espresso ziarna ekologiczna

Kawa ziarnista Lebensbaum Espresso Minero  to mieszanka specjalnie wyselekcjonowanych  i zmieszanych ziaren Arabiki z Peru i Meksyku oraz Robusty z Ugandy - najlepiej smakuje jako klasyczne espresso.


Masa netto: 250g

Producent: Labensbaum, Niemcy

Skład: kawa arabica*, kawa robusta*
*składnik ekologiczny


Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Nie
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Tiramisu bez jajek i mleka!
Tiramisu bez jajek i mleka!

SKŁADNIKI:

biszkopty:

  • ½ szklanki aquafaby*
  • 200 g cukru (ksylitolu/ erytrytolu)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego
  • 100 g mąki z kaszy gryczanej niepalonej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki oleju

*wody odlanej z puszki ciecierzycy

masa:

  • 2 puszki dobrze schłodzonego mleka kokosowego
  • 2-3 łyżki ulubionej substancji słodzącej
  • filiżanka espresso
  • 3-4 łyżki likieru amaretto
  • kakao do posypywania warstw

 

PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj dwie duże blachy z wyposażenia piekarnika i wyłóż je papierem do pieczenia.

Wodę z cieciorki wlej do dużej, suchej miski i ubij na sztywną pianę. Może to zająć do 10 minut. Wykonaj słynny test: odwróć miskę do góry dnem. Jeżeli piana nie wypływa, konsystencja jest idealna. Stopniowo dodawaj cukier. Za każdym razem dokładnie rozprowadź mikserem kolejną partię.

Następnie cienkim strumyczkiem dodawaj olej, cały czas miksując.

Na samym końcu wlej ocet kiedy składniki się połączą przerwij ubijanie.

Sypkie składniki przesiej bezpośrednio na pianę. Delikatnie wmieszaj mąkę za pomocą dużej, sylikonowej szpatuły.

Ciasto wyciskaj na blachy za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego. Dobrze ubita masa powinna być bardzo puszysta i zwarta. Nie ma prawa się rozpływać. Zachowaj odległości gdyż biszkopty urosną.

Piecz 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Biszkopty nie będą tak rumiane jak te na jajkach jednak trochę się opalą :). Po upieczeniu, pozostaw ciasteczka na blasze i po chwili delikatnie zdejmuj. Jeżeli zostało Ci więcej ciasta (a powinno) zużyj całą masę.

Stałą masę mleka kokosowego przełóż do miski i ubij wraz ze słodzikiem. Zaparz espresso i połącz z amaretto.

Każdy biszkopt zanurz krótko w kawie i układaj na dnie blaszki lub dowolnego, płaskiego naczynia. Ja użyłam 3 mniejszych naczynek.

Pokryj warstwą kremu i posyp kakao.

W ten sam sposób przygotuj kolejne warstwy, aż do wykorzystania składników. Jeżeli masz więcej śmietany, możesz przygotować dodatkowo rozetki. Jeżeli śmietana jest zbyt płynna, schłódź ją dobrze i uwieńcz deser tuż przed podaniem.

Tiramisu chłódź przynajmniej 5-6 godzin.

Gotowe!