*JASIOŁKA Kiełbasa swojska krajana ekologiczna (200g) - BIO
Kiełbasa swojska krajana - EKO
Producent: Jasiołka
Skład: mięso wp., sól, pieprz, czosnek, ziele angielskie, azotyn sodu (peklosól – subst. konserwująca)
Uwaga: ostateczna cena produktu zostanie skorygowana zgodnie z rzeczywistą wagą produktu
Certyfikat BIO: | Tak |
Wegetariański: | Nie |
Wegański: | Nie |
Przepis
Składniki na 4-5 porcji:
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- ok. 250-300g kiełbaski (oczywiście w wersji wegetariańskiej należy pominąć)
- 2-3 papryki – czerwona, biała, zielona
- 2 małe cukinie
- 2 duże pomidory
- 2-3 łyżki masła albo oleju
- łyżeczka cukru
- sól
- po 1 łyżeczce słodkiej, wędzonej i ostrej papryki, oregano, majeranku i tymianku
- świeżo zmielony pieprz
W dużym garnku, najlepiej z grubym dnem, co zdecydowanie ułatwia smażenie i duszenie, roztapiamy masło albo olej. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, sporą szczyptę soli i cukier. Smażymy kilka minut aż cebula zacznie robić się złocista. Po kilku minutach dodajemy wszystkie przyprawy. Gdy zaczną intensywnie pachnieć dorzucamy pokrojoną kiełbasę i smażymy kolejnych kilka minut. Następnie dodajemy wszystkie warzywa pokrojone w dużą kostkę, kończąc na pomidorach. Całość od czasu do czasu mieszamy. Dusimy ok. 15-30 minut w zależności od wielkości i dojrzałości warzyw. Na koniec doprawiamy jeszcze do smaku.
Przepis pochodzi z książki "Menu kryzysowe" Pawła Płaczka.