Mąka z amarantusa Szarłat 0.5kg - BIO
Mąka z amaratusa.
Waga: 0,5kg.
Producent: Szarłat.
Produkt rolnictwa ekologicznego - certyfikat bioEkspert RE-03/2003/PL.
Dieta przyszłości...
Amaratus (szarłat spożywczy) należy do grupy najstarszych roślin uprawnych świata. Przed odkryciem Ameryki był obok kukurydzy, ziemniaka i fasoli podstawową rośliną uprawną, uznawaną przez Inkówi Azteków za roślinę świętą. Od niedawna w wielu państwach odkryta na nowo, coraz częściej nazywana zbożem XXI wieku.
Amarantus posiada szczególnie wysokie walory odżywcze i zdrowotne:
- wysoka zawartość białka o wartości biologicznej przewyższającej białko mleka;
- nienasycone kwasy tłuszczowe ważne w zmniejszeniu ryzyka rozwoju miażdżycy i chorób serca;
- tokotrienole i włókno strawne obniżające poziom cholesterolu;
- duża zawartość skwalenu opóźniającego procesy starzenia się organizmu;
- niefermentujące włókno spożywcze obniżające ryzyko występowania chorób nowotworowych;
- dwukrotnie więcej błonnika niż otręby owsiane;
- duża zawartość cennych żywieniowo składników mineralnych takich jak żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas oraz znaczna zawartość wit. z grupy B oraz wit. A,E i C;
- nie zawiera glutenu, może więc być cennym składnikiem diety dzieci chorych na cekalię.
Wybrane przepisy (firmy Szarłat):
- Racuchy amarantusowe
180 g mąki z amarantusa, szczypta drożdży, 1 cebula, oliwa, przyprawy: sól, majeranek, tymianek.
Cebulę obrać, cienko pokroić i udusić na oliwie, Mąkę z amarantusa z przyprawami, drożdżami i cebulą wymieszać dodając ciepłej wody (tyle, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany). Ciasto zostawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Małe porcje kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoto-brązowo.
- Keks z amarantusem
200 g mąki pszennej, 50 g mąki z amarantusa, 300 g ugotowanego ziarna amarantusa, 50 g poppingu z amarantusa, 200 g masła, 200 g cukru pudru, 5 jaj, 15 g proszku do pieczenia, 100 g rodzynek, 100 g migdałów, 100 g suszonych moreli, 70 g suszonych śliwek, 10 kropel aromatu pomarańczowego, szczypta soli.
Migdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać. Suszone owoce opłukać, pokroić i obtoczyć w mące. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Potem dodać mąkę pszenną i z amarantusa, popping, ugotowany amarantus oraz proszek do pieczenia i bakalie. Dobrze wymieszać i na koniec dodać ubitą pianę z białek. Formę wyłożyć pergaminem, wlać ciasto. Naciąć je wzdłuż nożem. Piec godzinę w temp. 190°C.
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Wegański: | Nie |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |