BEZ LAKTOZY BEZGLUTENOWE WEGETARIAŃSKI

SCHAR Makaron bezglutenowy rurka - Penne (250g)

Dodaj recenzję
Kod: 8008698010051
Producent: SCHAR

Penne bezglutenowe firmy Schär są częścią włoskiej tradycji makaronowej. Od zawsze były produkowane we Włoszech według receptury z prosa. To starożytne zboże nadaje makaronowi harmonijny smak z nutą orzecha laskowego i jasnożółty kolor. Cartella (techniczne określenie grubości ciasta) jest dowodem na kunszt wyrobu.

Masa netto: 250g

Producent: Schar

Kraj pochodzenia: Włochy

Składniki: maka kukurydziana , mąka ryżowa , emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych . Może zawierać śladowe ilości soi.

Wartości odżywcze w 100g:

  • wartość energetyczna 1513/357  kj/kcal
  • tłuszcz 1,9  g
  • - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,4  g
  • węglowodany 77  g
  • - w tym cukry 0,5  g
  • błonnik 1,2  g
  • białko 7,3  g
  • sól 0  g

Bezglutenowe: TAK

Bez pszenicy: TAK

Bez dodatku mleka: TAK

Bez laktozy: TAK

Bez dodatku jaj: TAK

Wegańskie: TAK

Wegetariańskie: TAK

Bez konserwantów: TAK

Certyfikat BIO: Nie
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Nie
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Przepis na Penne po Florencku
Przepis na Penne po Florencku

Kolejna Dietetyczna Pocztówka Centrum Dietetyki Consilium Vitalis zabiera nas do aromatycznych Włoch prezentując jak w prosty sposób przygotować tradycyjne włoskie danie rodem z domu Medyceuszy - penne po florencku. Tą oraz wszystkie inne potrawy prezentowane w serii Dietetycznych Pocztówek znajdziesz w dietach Centrum Dietetyki Consilium Vitalis!

Składniki:

  • makaron penne razowy 200g
  • bakłażan 200g
  • suszone pomidory 100g
  • bazylia 20g
  • pieczarki 120g
  • oliwa z oliwek 40g
  • kurczak 400g
  • czosnek 15g
  • pomidory koktajlowe 120g

 

Przygotowanie:

Ugotować makaron al dente, pokroić bakłażan w romby, pieczarki w cząstki, kurczaka w paski, pomidory na połówki. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić bakłażan i smażyć ok 2 min. Następnie dodać kurczaka i dalej smażyć razem kolejne 5 min, dorzucając pieczarki aż do ich zrumieniania. Dodać czosnek, suszone pomidory i siekaną bazylię. Na koniec połączyć wszystko z makaronem i chwilę razem zagrzać. Potrawa gotowa!