FABIJAŃSCY Makaron z ryżu brązowego muszla (250g) - BIO
Makaron z ryżu brązowego muszla (gnocchi sardi) - BIO
Waga: 250g
Producent: Fabijańscy
Skład: ekologiczna mąka ryżowa pełnoziarnista, woda źródlana.
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu.
Woda źródlana - krystalicznie czysta ze źródła Kapella bijącego w Górach Kaczawskich w Sudetach. Naturalnie filtrowana przez skały wapienne, osadowe sprzed 300 milionów lat.
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Nie |
Wegański: | Nie |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Natkę pietruszki siekamy. Orzechy blendujemy na gładko. Posiekaną natkę, zblendowane nerkowce, pokrojony wegański żółty ser, oliwę, sól i pieprz blendujemy.
Czy wiesz, że...
ROŚLINY STRĄCZKOWE
są w kuchni roślinnej podstawą sporządzania pełnowartościowych potraw białkowych:
- zawierają duże ilości białka, węglowodanów i błonnika,
- dostarczają witamin B1 i B2, wapnia, potasu, żelaza, miedzi i manganu,
- połączone w daniu z jednym lub kilkoma z następujących produktów: zbożem, orzechami, nasionami czy produktami mlecznymi – dają kompletny (pod względem zawartości aminokwasów) posiłek.
SKŁADNIKI:
(2 porcje)
- 125 g (½ paczki) makaronu z grochu lub z soczewicy, ciecierzycy, ryżu
- ½ pęczka natki pietruszki
- 1 garść nerkowców
- 50 g wegańskiego twardego żółtego sera
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
- 1 czerwony grejpfrut
* 1 porcja zawiera: ok. 625 kcal/1184 kJ 54 g węglowodanów, 21 g białka, 35 g tłuszczu
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Natkę pietruszki siekamy. Orzechy blendujemy na gładko. Posiekaną natkę, zblendowane nerkowce, pokrojony wegański żółty ser, oliwę, sól i pieprz blendujemy.
Grejpfrut obieramy, dzielimy na cząstki i — według uznania — oddzielamy miąższ od albedo (białej błony). Makaron podajemy ciepły z pesto pietruszkowym i kawałkami grejpfruta.
Produkty polecane do tego przepisu:
* Przepis pochodzi z książki Katarzyny Gubały „WEGE ENERGIA”.