*JABŁOŃSCY Rukola szerokolistna (100g) - BIO (k) (f)
Rukola szerokolistna BIO
Rukola spakowana jest w plastikowy pojemnik. Produkt należy umyć przed spożyciem.
Kraj pochodzenia: Polska
Składniki: ekologiczna rukola
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 104,6 kJ/ 25 kcal
Węglowodany (g): 3,7
- w tym cukry (g): 2,1
Tłuszcz (g): 0,7
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,1
Błonnik (g): 1,6
Białko (g): 2,6
Sól (g): 0,1
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Nietestowany na zwierzętach: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez cukru: TAK
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Tak |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Tak |
Przepis
SKŁADNIKI (2-3 porcje)
1 szklanka mąki z ciecierzycy
¾ szklanki wody
2 łyżki oliwy extra vergine
10-15 pomidorków koktajlowych
½ szklanki cukinii startej na dużych oczkach
1 łyżeczka suszonego oregano
½ łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego czosnku
½ łyżeczki suszonej cebuli
1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych sól dodatki: garść rukoli guacamole albo pasta z jarmużu i awokado
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę z ciecierzycy przesiać i wymieszać z wodą i oliwą, odstawić na przynajmniej godzinę lub jeśli jest możliwość – na całą noc, aby ciasto zgęstniało i dojrzało. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą niż ciasto naleśnikowe. Do piekarnika włożyć okrągłą formę o średnicy 20-21 centymetrów i nagrzać piekarnik do 230˚C. Odstane ciasto wymieszać ze wszystkimi przyprawami i cukinią. Z piekarnika wyjąć formę, delikatnie natłuścić i wlać do niej ciasto. Na całej jego powierzchni ułożyć pokrojone w ćwiartki pomidorki i lekko je docisnąć. Formę włożyć do piekarnika, piec około 20-25 minut, aż socca się zetnie i przyrumieni. Wyjąć ją z piekarnika, odstawić na kilka minut, a następnie pokroić w trójkąty i podawać od razu ze świeżą rukolą i guacamole.
Wskazówki: Soccę można przygotować z samymi przyprawami, bez cukinii i pomidorków. Może ona stanowić również alternatywę dla tradycyjnego pieczywa.