BIO

ORGANIC Migdały blanszowane ekologiczne (150g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5908249974197
Ekologiczne migdały to doskonały produkt do spożywania pod każdą postacią. Polecamy jako samodzielną przekąskę w szkole lub w pracy, a także jako dodatek do wypieków, deserów, musli, do porannej owsianki oraz likierów i nalewek owocowych.

Masa netto: 150g

Producent: Organic Farma Zdrowia

Składniki: migdały blanszowane ekologiczne 100%. 

Alergeny: Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy oraz sezam.

Wartość odżywcza w 100g:

  • Wartość energetyczna - 2508 kJ / 607 kcal
  • Tłuszcz - 53 g
  • - w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 5,1 g
  • - Węglowodany - 3,9 g
  • - w tym cukry - 3,5 g
  • Błonnik - 13 g
  • Białko - 22 g
  • Sól - 0,03 g

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.      

Przepis

Makowczyk
Makowczyk

Przepis pochodzi z książki Joanny Matyjek "Słodkie co nieco".

Składniki na 3 makowczyki:

Ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 100ml mleka
  • 20g świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • 80g cukru
  • 100g masła
  • 6 łyżek konfitury pomarańczowej

Masa makowa:

  • 2 szklanki maku
  • olejek migdałowy lub esencja waniliowa
  • 2 jajka
  • miód – do smaku
  • migdały, orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa

Lukier:

  • sok z pomarańczy
  • cukier puder
  • papier do pieczenia

Przygotowanie:

Mak moczymy przez całą noc, odsączamy, mielimy 4 razy. Mieszamy z pozostałymi składnikami na masę makową, odstawiamy. Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy drożdże i trochę cukru, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Żółtka ucieramy na parze wraz z pozostałym cukrem. Masło rozpuszczamy w innym garnuszku. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej rozczyn drożdżowy, utarte żółtka. Wyrabiamy całość mikserem końcówką do ciasta. Na koniec wlewamy rozpuszczone masło. Ciasto i masę makową dzielimy na trzy części.

Podsypujemy mąką stolnicę, wykładamy papierem do pieczenia, rozwałkowujemy na nim pierwszą porcję ciasta. Musi być dość cienkie. Na rozwałkowane ciasto nakładamy mniej więcej 2 łyżki konfitury z pomarańczy. Na konfiturę nakładamy porcję masy makowej. Posiłkując się papierem do pieczenia, zwijamy ciasto w rulonik (nie zwijamy papieru do środka). Tak zwinięta ciasto owijamy papierem do pieczenia. Podobnie robimy dwa kolejne makowczyki.

Ciasta układamy na blasze i pieczemy ok. 30 min w temperaturze 200 stopni.

Przygotowujemy lukier. Podgrzewamy sok pomarańczowy z cukrem. Powinien się rozpuścić. Po upieczeniu polewamy ciasto stygnącym lukrem i posypujemy cukrem pudrem.