BIO

EKO BARĆ Miód gryczany ekologiczny (200g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 1395
Producent: EKO BARĆ
Miód gryczany ma charakterystyczny intensywny smak i aromat. Miód enzymatyczny. Posiada dużo soli mineralnych. Wzmacnia naczynia krwionośne. Zalecany w profilaktyce przeciw miażdżycowej i osłabieniu organizmu. Miód gryczany jest o zabarwieniu ciemnym do brunatnego, natomiast po krystalizacji przyjmuje na ogół barwę ciemnobrązową. Miód ten ma konsystencję gruboziarnistą. Zawiera dużo fruktozy co powoduje, że jego krystalizacja przebiega dłużej niż innych odmian jasnych miodów. Przewaga fruktozy sprawia, że górne warstw miodu mogą się rozwarstwiać. Jego zapach jest bardzo intensywny i przypominający woń kwiatów gryki. Smak ma ostry, słodki, lekko piekący.
Miód gryczany - EKO Waga: 200g Producent: Pasieka "Eko-Barć" 1954 Miód biologicznie aktywny, tłoczony na zimno, pakowany ręcznie, niepodgrzewany, krystalizuje się szybko. Produkcja w Pasiece Eko-Barć opiera się wyłącznie na naturalnych metodach gospodarowania - bez środków chemicznych. Jakość produktów jest pod stałą kontrolą jednostek nadzorujących m.in. Agrobiotest.

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Nie
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Wielkanocna kapusta kiszona z białą kiełbasą
Wielkanocna kapusta kiszona z białą kiełbasą

Składniki:

Marynata:

  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie:

Cebulę i pieczarki kroimy w półplasterki (jeśli używamy grzybów suszonych, najpierw należy je namoczyć w wodzie), następnie smażymy na odrobinie oleju kokosowego do momentu, aż cebula się zeszkli. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem i dodajemy poszatkowaną, odciśniętą z nadmiaru soku kapustę kiszoną. Całość smażymy ok. 5 minut. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, całość zalewamy bulionem (125 ml) i dusimy pod przykryciem ok. 15-20 minut. Po tym czasie kapustę z grzybami przekładamy do naczynia żaroodpornego i dodajemy kiełbasę posmarowaną wcześniej przygotowaną marynatą. Danie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Po 30 minutach pieczenia polewamy kiełbasę odrobiną piwa lub bulionu.

Przepis pochodzi od naszego dostawcy: Bio Food