BIO

*ZŁOTO POLSKIE Olej rzepakowy (500ml) - BIO (f)

Dodaj recenzję
Kod: 5902020648208
Producent: ZŁOTO POLSKIE
Olej zimnotłoczony, nieoczyszczony, biologicznie aktywny. Jako produkt spożywczy, olej rzepakowy można używać w dowolnej ilości do różnych potraw: kasz, ziemniaków, past serowych, past kanapkowych, sałatek, sałat, surówek sosów, dresingów, majonezów domowych i innych potraw. Profilaktycznie na zimno w celu uzupełnienia biologicznie aktywnych kwasów tłuszczowych omega-3-6-9 , 1-4 łyżek dziennie do różnych potraw. Nadaje się również do duszenia potraw. Naturalne oleje 10 stopniowe, ze względu na dystrybucję w schłodzonej postaci, są gwarancją najwyższej jakości. Firma Złotopolskie jest prekursorem tego sposobu produkcji i dystrybucji olejów.

Olej rzepakowy - EKO

Pojemność: 500ml.

Producent: Złoto Polskie.

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Nie
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Bigos wegański
Bigos wegański

SKŁADNIKI:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 kg kapusty białej
  • 50 g suszonych grzybów, np. podgrzybków
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 8 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 2 słodkie jabłka pokrojone w ósemki
  • 50 g suszonych śliwek
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 100 ml ginu lub jałowcówki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego

 

PRZYGOTOWANIE:

Kiszoną kapustę odciśnij z soku (sok zatrzymaj) i posiekaj. Jeśli jest zbyt kwaśna, możesz ją przelać zimną wodą i ponownie odcisnąć. Odstaw na bok. Białą kapustę drobno posiekaj i również odłóż. Grzyby zalej gorącą wodą i kiedy zmiękną, pokrój w paseczki (tu również nie wylewaj wody). Na oleju zeszklij cebulę razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim. Dodaj posiekaną białą kapustę (z kiszoną poczekaj), posól delikatnie, aby puściła wodę, i duś do miękkości. Aby nie przywarła, możesz podlewać wodą z moczenia grzybów. Dodaj kapustę kiszoną i pozostałe składniki, duś pod przykryciem na małym ogniu minimum 3 godziny. Jeśli bigos będzie za mało kwaśny, dodaj zachowany płyn wyciśnięty z kapusty kiszonej.