BIO

BIO PLANETE Olej słonecznikowy tłoczony na zimno (500ml) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 3445020002554
Producent: BIO PLANETE
Ekologiczny olej słonecznikowy, tłoczony na zimno, filtrowany, bogaty w witaminę E. Doskonale sprawdza się w codziennym gotowaniu - przeznaczony do stosowania na surowo, idealnie podkreśla również smak ciepłych dań. Szczególnie polecany do surowych warzyw i przyprawiania gotowych potraw.

Objętość netto: 500ml 
Producent: BIO PLANETE
Dystrybutor: Bio Planet
Kraj pochodzenia: Francja
Składniki: olej słonecznikowy* virgin

*certyfikowany składnik ekologiczny

Wartości odżywcze w 100g produktu:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 3404 kJ/828 kcal
Tłuszcz - 92 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 10 g
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 26 g
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 56 g
Węglowodany - 0 g
w tym cukry - 0 g
Białko - 0 g
Sól - 0 g
Witamina E - 58 mg (483 % dziennej referencyjnej wartości spożycia)
Możliwe alergeny: może zawierać ORZESZKI ZIEMNE, NASIONA SEZAMU, MIGDAŁY, ORZECHY LASKOWE i ORZECHY włoskie.
Certyfikat: BIO, FR-BIO-01 rolnictwo UE 

Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze pokojowej, z dala od bezpośredniego światła słonecznego

Produkt naturalny: TAK 
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK 
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez sztucznych barwników: TAK 
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK 
Bez drożdży: TAK

 

 

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Mazurek chałwowo - porzeczkowy
Mazurek chałwowo - porzeczkowy

Mazurek to tradycyjne ciasto, które stanowi nieodłączny element polskiej kuchni. W tym przepisie, smak chałwy i porzeczek idealnie komponują się ze sobą, tworząc wyjątkowy smak, który zachwyci Twoje kubki smakowe. Mazurek jest również prosty do przygotowania i zdobienia, dzięki czemu można go dostosować do swoich upodobań smakowych i estetycznych.

SKŁADNIKI: (średnica blaszki 25cm)  

  • 200g mąki gryczanej jasnej lub 150g mąki owsianej bezglutenowej
  • 50g mąki kukurydzianej
  • 50g skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej lub mąki z tapioki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szypta soli  
  • 50g tahini do ciasta + 2 łyżki tahini do bitej śmietany kokosowej
  • 70g syropu z agawy lub klonowego
  • 70g oleju słonecznikowego  
  • puszka kremu kokosowego schłodzonego w lodówce minimum 8h
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • 1 słoik dżemu porzeczkowego 100%
  • woda (opcjonalnie)

 

Dodaj wszystkie

 

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wrzucamy mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, 50g tahini, olej i wybrany syrop. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Po umyciu rąk ciasto nie powinno się przyklejać do dłoni.  Rozgrzewamy piekarnik do 190 °C. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części. Na spód wykładamy 2/3 ciasta, a 1/3 oblepiamy boki do wysokości 2 cm. Nakłuwamy widelcem boki oraz spód i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Gęstą część kremu kokosowego wyjmujemy do suchego, wysokiego pojemnika, dodajemy pozostałe składniki i ubijamy około 1 minutę. Ponownie wkładamy do lodówki. Spód wystudzonego ciasta smarujemy dżemem i przykrywamy ubitym kremem kokosowym. Łyżką ubrudzoną w dżemie wyrównujemy powierzchnię ciasta. Należy wykonywać okrężne ruchy. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin. Przechowujemy w lodówce.

Przepis Ewy Ługowskiej (Misy Mocy) z e-booka „Przepisy z Mocą”