BIO

LA SELVA Oliwki zielone w zalewie BIO (310g) - LA SELVA

Dodaj recenzję
Kod: 8018759001300
Producent: LASELVA

Oliwki zielone w zalewie ekologiczne

Skład: oliwki zielone*, woda, sól morska, sok z cytryn*.
*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych.

Masa netto: 310g.

Producent: LaSelva, Włochy.

Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 148 kcal (609 kJ)
Białko: 0,9g
Węglowodany: 3,5g
w tym cukry: 0,5g
Tłuszcz: 14g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,8g
Błonnik: 0,0g
Sól: 4,0g

Certyfikacja: IT-BIO-006, rolnictwo UE

Producent: LaSelva, S.P.81 Osa, n.7, Orbetello (GR), Italia

Dystrybutor: Eko-Wital Sp. z o.o., Ul.Annopol 3, 03-236 Warszawa, certyfikacja dystrybutora: PL-EKO-01

Informacje dodatkowe:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni.

Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

Przepis

Przepis: Dietetyczne Pocztówki - Letni ratatouille z grzanką
Przepis: Dietetyczne Pocztówki - Letni ratatouille z grzanką

Kolejna Dietetyczna Pocztówka Centrum Dietetyki Consilium Vitalis zabiera nas do kraju nad Sekwaną prezentując jak w prosty sposób przygotować tradycyjne francuskie danie - letni ratatouille. Tą oraz wszystkie inne potrawy prezentowane w serii Dietetycznych Pocztówek znajdziesz w dietach Centrum Dietetyki Consilium Vitalis!

Przygotowanie:

Letni ratatouille:

Warzywa dokładnie umyć. Następnie przekroić bakłażana wzdłuż na 4 części usunąć końcówki po obu stronach i wyciąć gniazda nasienne stanowiące wnętrze bakłażana, tak aby pozostała skóra wraz ze ścisłą tkanką przylegającą (ok 2-3 centymetrową przy skórze). Bakłażana pokroić w 2 centymetrową kostkę. Identycznie postąpić z cukinią. Paprykę oczyścić z pestek i również pokroić w kostkę. Pomidory pokroić z kostkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić najpierw bakłażana, smażyć ok. 2-3 minuty, następnie dodać cukinie, po kolejnych 2 minutach dodać paprykę i smażyć jeszcze chwile. Na koniec dodać pokrojonego pomidora wraz z sokiem i drobno posiekany czosnek. Wszystko dusić do miękkości warzyw, pomidory powinny się lekko rozgotować, a następnie doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą oraz ziołami prowansalskimi.


Grzanka Czosnkowa:
Bułkę pokroić na plastry lub na ćwiartki, a następnie natrzeć sosem utworzonym poprzez wymieszanie oliwy z oliwek z rozgniecionym czosnkiem, posiekaną świeżą bazylią oraz solą i pieprzem.


Składniki (4 porcje):
- Bakłażan - 1 sztuka (ok 200-300g)
- Cukinia - 1 sztuka (ok 200 g)
- Pomidory w puszce - 2 opakowania (ok 600 g)
- Papryka mix - 3 sztuki (ok 300 g)
- Oliwki zielone - 1 opakowanie (150 g)
- Zioła prowansalskie - do smaku
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (ok 30 g)
- Czosnek - 3 ząbki (ok.15 g)
- Bazylia świeża - 1 pęczek
- Bagietka razowa - 1 sztuka (ok 200 g)
- Sól i pieprz, ostra papryka - do smaku