BEZGLUTENOWE BIO

Papryka ekologiczna czerwona szpiczasta ekologiczna [opakowanie] (200g) - BIO (i)

Dodaj recenzję
Kod: 2440

Kraj pochodzenia: Hiszpania

CERTYFIKAT BIO: TAK
BEZGLUTENOWY: TAK
BEZLAKTOZOWY: TAK
WEGETARIAŃSKI: TAK

 

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Tak
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Tak

Przepis

Szaszłyki z kurczaka i brzoskwini z sosem borówkowym
Szaszłyki z kurczaka i brzoskwini z sosem borówkowym

SKŁADNIKI:

  • 350 g piersi z kurczaka
  • 1 papryka
  • 1 cukinia
  • 2 duże brzoskwinie
  • 1 czerwona cebula
  • 50 ml oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 1 gałązka rozmarynu

 

  • SOS BORÓWKOWY:
  • 200 g borówek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki octu
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 30 ml oleju
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek. Paprykę, cukinię, brzoskwinię oraz kurczaka kroimy w dużą kostkę. Doprawiamy oliwą, solą, pieprzem i płatkami chili. Dodajemy posiekany rozmaryn. Zostawiamy do zamarynowania na co najmniej 30 minut. Nabijamy składniki szaszłyków na patyczki. Grillujemy na rozgrzanym grillu przez 4 minuty z każdej strony. Czosnek, imbir oraz czerwoną cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Dodajemy pozostałe składniki. Borówki rozgniatamy widelcem. Całość gotujemy około 5 minut, do uzyskania gęstej konsystencji. Szaszłyki podajemy z sosem i szczypiorkiem.