BIO

Pomidory ekologiczne na gałązce 500g - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 280257???????

Ekologiczne pomidory to produkt pochodzący z upraw ekologicznych, bez użycia sztucznych nawozów i pestycydów. Są one zdrowe, pełne smaku i aromatu, a także bogate w witaminy i minerały. W naszym sklepie oferujemy świeże i sezonowe pomidory, dostępne w różnych kształtach i kolorach.

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj pochodzenia: Hiszpania

 

CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664

BEZGLUTENOWY: TAK

BEZLAKTOZOWY: TAK

WEGETARIAŃSKI: TAK

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Tak
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Tak

Przepis

Pikantna kanapka z kurczakiem i awokado
Pikantna kanapka z kurczakiem i awokado

Jeśli czasem nachodzi Cię ochota na burgera czy inne danie typu fast food, ale przeraża Cię myśl o zawartym w nim tłuszczu, ta kanapka jest dokładnie tym, czego potrzebujesz. Zapakuj te kanapki jako prowiant na rodzinną wycieczkę, a Twoi bliscy nie będą już chcieli zabierać na wynos nic innego.

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia na odporność. 101 prostych przepisów" Toby Amidor.

• patelnia grillowa lub zwykła

• 3 łyżki oleju rzepakowego

• sok z 1 limonki

• 2 łyżeczki mielonej papryki ostrej wędzonej, np. chipotle

• 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej wędzonej

• 2 łyżeczki granulowanego czosnku

• 2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)

• 2 łyżeczki mielonej kolendry

• ½ łyżeczki soli

• 150g filetu z piersi kurczaka, pokrojonego w cienkie plastry

• 4 bułki pełnoziarniste

• 1 awokado, obrane, wypestkowane i pokrojone w cienkie plasterki

• ¼ szklanki niskotłuszczowego majonezu

• 4 plastry sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu

• 1 pomidor, pokrojony w cienkie plasterki

1. Wlej do średniej miski olej i sok z limonki. Dodaj ostrą i słodką paprykę, czosnek granulowany, kumin, kolendrę i sól. Mieszaj rózgą kuchenną do połączenia składników. Dorzuć mięso i wymieszaj całość łyżką – kurczak powinien być dokładnie pokryty marynatą. Przykryj miskę i wstaw ją do lodówki. Marynuj przez co najmniej pół godziny, nawet przez całą dobę.

2. Rozgrzej patelnię grillową lub zwykłą na średnim ogniu. Wyłóż na rozgrzaną patelnię kawałki kurczaka odsączone z marynaty i smaż po 4 minuty z każdej strony, kontrolując temperaturę – termometr kuchenny włożony w mięso powinien pokazywać 74 ̊C.

3. Opiecz bułki na opiekaczu tostera, w piekarniku lub na patelni.

4. Przygotuj 4 talerze. Połóż na nich rozkrojone bułki. Rozłóż na każdej dolnej połowie bułki kilka plasterków awokado, a na górę wyłóż usmażonego kurczaka. Na górnej połowie bułek rozsmaruj po łyżce majonezu, przykryj go plastrem sera i dodaj po 2 plasterki pomidora. Złóż obie części bułki razem. Podawaj od razu.