BIO

ORGANIC Ryż basmati pełnoziarnisty ekologiczny (500g) - BIO

Dodaj recenzję
Botanicznie ryż należy do traw i znanych jest tysiące odmian różniących się barwą, kształtem i wielkością ziaren. Ryż basmati rośnie na obrzeżach Himalajów w Indiach i wyróżnia się od innych rodzajów ryżu charakterystycznym delikatnym aromatem i zapachem - "uszlachetni" każdą potrawę. BIO - to znaczy, że pochodzi z upraw ekologicznych - czyli bez stosowania nawozów sztucznych, chemicznych środków ochrony roślin i modyfikacji genetycznych.

Ryż basmati pełnoziarnisty BIO

Sposób przygotowania: wsypać opłukany ryż do zimnej wody (proporcja 2 części wody na 1 część ryżu), zagotować, posolić, przykryć, zmniejszyć płomień i gotować (najlepiej na płytce) ok.1h bez podnoszenia pokrywki. Po ugotowaniu - wymieszać.

Wybierając Organic Farma Zdrowia sięgasz po starannie wyselekcjonowane produkty z certyfikowanych upraw ekologicznych, w których zachowano to co najlepsze.
Natura i nic więcej!

Masa netto: 500g

Pochodzenie: Pakistan

Składniki: ekologiczny ryż basmati brązowy pełnozirnisty 100%

Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.

Wartość odżywcza w 100g produktu:

  • Wartość energetyczna: 351 kcal (1490 kJ)
  • Białko: 7,8g
  • Węglowodany: 74g
  • w tym cukry: 1,4g
  • Tłuszcz: 0,6g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6g 
  • Sól: 0,03g

Certyfikacja: PL-EKO-01 EKOGWARANCJA PTRE Sp. z o.o.

Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Przepis

Yellow daal
Yellow daal
Składniki na dwie porcje
  • Żółta soczewica około 200 g
  • Łyżka masła
  • Łyżeczka oleju lnianego
  • Szczypta kurkumy
  • Szczypta mielonej kolendry
  • Pół łyżeczki kminu
  • Siekana papryczka chilli  
  • Kolendra suszona
  • Szczypta soli
  • Łyżeczka sosu sojowego
  • Łyżeczka świeżego imbiru pokrojonego w cieniutkie paski
  • Ryż basmati (biały lub brązowy)
Wykonanie
Soczewice gotujemy w 1 litrze wody około 25-30 min aż zmięknie. Po tym czasie odcedzamy i wykładamy na sitko. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy kurkumę, kolendrę i kminek. Smażymy na małym ogniu około 2 minuty mieszając.
Dodajemy soczewicę i dusimy około 10 min doprawiając solą i miętą. Soczewię przekładamy do miseczek, posypujemy imbirem i polewamy olejem lnianym. Przystrajamy kolendrą i chili. Serwujemy z ryżem basmatti.
 
Ryż basmatti
Ryż płuczemy dokładnie w wodzie. Do garnka wlewamy 2 litry wody. Wsypujemy 300 g ryżu (porcja dla 2 osób) gdy woda się zagotuje zmniejszamy gaz i gotujemy około 10-15 min. Co jakiś czas sprawdzamy czy ryż jest już miękki. Odcedzamy ryż i przekładamy do miski i mieszamy.