BIO

ORGANIC Ryż biały długoziarnisty ekologiczny (500g) - BIO

Dodaj recenzję
Ryż dla wielu mieszkańców naszego globu stanowi podstawę codziennego pożywienia. Jest - zaraz po pszenicy - najpopularniejszym pokarmem. Znanych jest wiele tysięcy jego odmian, które różnią się kolorem, kształtem czy wielkością. Ryż biały jest ryżem bezłuskowym.

Ryż biały długoziarnisty BIO

Masa netto: 500g

Producent: ORGANIC FARMA ZDROWIA

Dystrybutor: Bio Planet

Kraj pochodzenia: Włochy

Składniki: ekologiczny ryż biały długoziarnisty 100%

*składniki pochodzące z upraw ekologicznych

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna (kJ/kcal):  1460/344
Węglowodany (g): 77,7
Tłuszcz (g): 0,6

Białko (g): 7,4
Sól (g): 0 

Możliwe alergeny: możliwa obecność: zbóż zawierających gluten, orzeszków ziemnych, orzechów oraz sezamu.

Certyfikat: PL-EKO-07, rolnictwo UE

Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

 

Produkt naturalny: TAK 

Produkt wegetariański: TAK 

Produkt wegański: TAK 

Bez cukru: TAK 

Bez barwników: TAK 

Bez konserwantów: TAK 

 

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Ciasto ryżowe z musem mango i kardamonem
Ciasto ryżowe z musem mango i kardamonem

Przepis pochodzi z książki "Roślinna kuchnia miłości" Idy Kulawik, Katarzyny Cichoń i Katarzyny Czarneckiej

Tortownica o średnicy 20 cm

S K Ł A D N I K I

  • 1 szklanka (250 ml) białego ryżu
  • 2,5 szklanki (po 250 ml) napoju roślinnego (my użyłyśmy sojowego)
  • 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
  • wanilia w cukrze, paście lub ekstrakcie do smaku (my dodałyśmy 1 łyżeczkę pasty)
  • cukier, ksylitol lub erytrol do smaku (my dodałyśmy 8 łyżek erytrolu)
  • 1 dojrzałe mango (ew. mrożone)
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • kwaśne owoce do dekoracji
  • olej do wysmarowania tortownicy

WYKO N A N I E

1. Jedną szklankę ryżu dokładnie przepłucz wodą i przełóż do garnka.

2. Zalej 2,5 szklankami napoju roślinnego i gotuj, aż ryż będzie bardzo miękki i wchłonie płyn (około 15–20 minut).

3. Dodaj mleczko kokosowe, wanilię i posłodź do smaku. Gotuj jeszcze przez kilka minut, mieszając.

4. Masę dokładnie zblenduj i przełóż do formy wysmarowanej olejem (my użyłyśmy tortownicy o średnicy 20 cm).

5. Po ostygnięciu wstaw ciasto na noc do lodówki.

6. Mango zblenduj na mus razem z kardamonem. Jeśli masz ochotę, możesz osłodzić mus do smaku.

7. Przed podaniem smaruj serniczek musem. Możesz pozostawić go w płynnej konsystencji lub zagotować z odrobiną agaru, żeby powstała galaretka.

8. Udekoruj kwaśnymi owocami. Świetnie sprawdzą się maliny, wiśnie lub porzeczki.

9. Pokrój na porcje ostrym nożem.

 

WS K A ZÓW K I Do przygotowania tego deseru świetnie sprawdzi się najzwyklejszy biały ryż. Możesz użyć też ryżu jaśminowego, ryżu do sushi lub ryżu kleistego. W zasadzie nada się każda biała odmiana, z wyjątkiem ryżu paraboiled, który nie rozgotuje się w odpowiedni sposób.

 

Przepis pochodzi z książki "Roślinna kuchnia miłości" Idy Kulawik, Katarzyny Cichoń, Katarzyny Czarneckiej.