BIO

*KLIMEKO Śmietana 12% (250ml)

Dodaj recenzję
Kod: 5907591000387
Producent: KLIMEK

Śmietana naturalna Klimeko jest wyprodukowana ze śmietanki normalizowanej mlekiem, zaszczepionej kulturami mlekowymi. Jako jedna z niewielu nie poddawana procesowi homogenizacji. Bez dodatku zagęstników.

Śmietana z Bifidobakteriami, zawartość tłuszczu 12%.

Skład: śmietana 12%, Bifidobacterium lactis (Bb-12).
Zawartość tłuszczu 12%

Objętość netto: 250ml.

Pochodzenie: Polska

PL 10191601 WE

Wartość odżywcza w 100g:
wartość energetyczna 134kcal (556kJ)
białko - 2,7g
tłuszcz - 12g
węglowodany - 3,9g

Wyprodukowano przez P.P.H. "Klimeko" Bogusław Klimczak, Dionizów 2, 98-220 Zduńska Wola.

Informacje dodatkowe:

Przechowywać w lodówce, w temperaturze 1-6ºC.

Termin przydatności do spożycia: nie krótszy niż 7 dni.





 

Przepis

Polewka z młodej kapusty i ziemniaków
Polewka z młodej kapusty i ziemniaków

Przepis pochodzi z książki "Menu kryzysowe" Pawła Płaczka. 

Składniki:

• 2 łyżki masła

• 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

• 3 ząbki czosnku

• 5-6 młodych ziemniaków

• pół główki kapusty (najlepsza jest ta młoda)

• 1,5l bulionu

• kilka łyżek śmietany 12-18%

• sól • świeżo zmielony pieprz

• ½ łyżeczki kurkumy

Masło i oliwę rozgrzewamy w garnku i dorzucamy do nich posiekany czosnek. Przez chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w plastry ziemniaki (jeśli używamy młodych, nie obieramy ich tylko dokładanie myjemy) i dusimy ok. 5 minut. Potem dolewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojoną kapustę, a po kilku minutach dodajemy śmietanę. Najlepiej „zahartować” ją wcześniej 2-3 łyżkami gorącej zupy. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kurkumą.

 

Przepis pochodzi z książki "Menu kryzysowe" Pawła Płaczka.