ORGANIC Soczewica czarna beluga, ekologiczna (500g) - BIO
Ekologiczna soczewica czarna Beluga to jedna z ciekawszych odmian soczewicy. Nazwa Beluga nawiązuje do kawioru, do którego soczewica czarna jest bardzo podobna. Beluga doskonale nadaje się jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych oraz pikantnych przekąsek. Dobrze komponuje się z sałatkami oraz daniami z warzyw. Ekologiczna soczewica czarna Beluga to jedna z ciekawszych odmian soczewicy. Beluga jest niezwykle pożywna i smaczna. Doskonale nadaje się jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych oraz pikantnych przekąsek. Dobrze komponuje się z sałatkami oraz daniami z warzyw.
Masa netto: 500g
Producent: Organic farma Zdrowia
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia: Kanada
Składniki: soczewica czarna ekologiczna 100%
Wartość odżywcza w 100g produktu: Wartość energetyczna - 1241 kJ / 296 kcal Tłuszcz - 1,1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g Węglowodany - 30 g, w tym cukry - 2,0 g Białko - 26 g Sól - 0,02 g
Certyfikacja: PL-EKO-01 rolnictwo spoza UE
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
SKŁADNIKI
- 1 szklanka czarnej soczewicy
- 1 mały seler
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oleju
- Imbir, papryka w proszku, sól
- Opcjonalnie: tahini, majonez
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
WYKONANIE
Soczewicę gotować 25 minut, odsączyć. Seler obrać, zetrzeć na tarce; włożyć do salaterki razem z soczewicą, skropić sokiem z cytryny, dodać olej, przyprawy, dokładnie wymieszać. Można dodać łyżkę tahini lub majonezu. Posypać koperkiem.