BIO

ORGANIC Soczewica czerwona, ekologiczna (500g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5908249974180
Ekologiczna soczewica czerwona to pozbawiona łupinki soczewica brązowa. Dzięki obłuszczeniu soczewica czerwona jest lepiej przyswajana przez organizm. Soczewica czerwona jest podatna na rozgotowanie, dlatego najlepiej nadaje się jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych oraz pikantnych przekąsek.

Soczewica czerwona ekologiczna

Masa netto: 500g

Producent:  ORGANIC FARMA ZDROWIA

Dystrybutor: Eko Wital 

Pochodzenie: Turcja

Skład: soczewica czerwona ekologiczna 100%

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1597 kJ/ 378 kcal
Węglowodany (g): 59
 - w tym cukry (g): 2,0
Tłuszcz (g): 2,2
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,4

Błonnik (g): 1,9

Białko (g): 25,0
Sól (g): 0,02

 

Alergeny: możliwa obecność zbóż zawierających glutenorzeszków ziemnych i innych orzechów oraz sezamu.

Certyfikat: PL-EKO-01, rolnictwo spoza UE

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Przepis

Kotlety jajeczne
Kotlety jajeczne

Składniki:

• 50 g czerwonej soczewicy

• 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego

• 400 g naturalnego tofu

• 1 cebula

• 1 pęczek koperku lub szczypiorku

• 2 łyżki mąki kukurydzianej + mąka do obtaczania (można wymienić na: mąkę owsianą, z ciecierzycy, bułkę tartą)

• 2 łyżeczki soli kala namak

• 2 łyżki czosnku granulowanego

• ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku

• ½ łyżeczki kurkumy

• 4 łyżki oleju + olej do smażenia

• pieprz do smaku

Czerwoną soczewicę ugotuj w wodzie w proporcji 1:2. Siemię lniane zalej 10 łyżkami wrzątku i dokładnie wymieszaj. Tofu rozdrobnij w dłoniach, a cebulę i koperek bardzo drobno pokrój. Do dużej misy wrzuć wszystkie składniki, zagnieć dłońmi i dopraw do smaku. Odstaw na 15 minut. Uformuj 10 kotlecików. Każdy obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron. Wyłóż kotlety na ręcznik kuchenny, dzięki temu odsączysz nadmiar tłuszczu.

 

Przepis pochodzi od Ewy Ługowskiej, autorki bloga misamocy.pl oraz książek „Misa Mocy Przewodnik po kuchni zmieniającej świat” i “Misa Mocy 2. Dieta eliminacyjna i dla alergików”.