BIO

BIO PLANET Soczewica żółta ekologiczna (400g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5907814665577
Producent: BIO PLANET
Ekologiczna soczewica żółta charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem. Ma tendencję do rozpadu po ugotowaniu,dlatego doskonale nadaje się jako dodatek do zup, czy gulaszów. Idealnie sprawdza się również w daniach jednogarnkowych. Można z niej przygotować pasty kanapkowe lub farsz do wypełniania pierogów, krokietów, pasztecików, a nawet pieczeni mięsnych.

Soczewica żółta ekologiczna

Skład: soczewica żółta ekologiczna 100%
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.

Masa netto: 400g

Pochodzenie: Turcja

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna: 459kcal (1932 kJ)

Białko: 23g

Węglowodany: 73g
w tym cukry: 0,2g

Tłuszcz: 1,4g
w tym kwasy nasycone: 0,2g

Sól: 0,02g

Certyfikacja: PL-EKO-07 rolnictwo spoza UE

Konfekcjonowano przez Bio Planet Sp. z o.o., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno, certyfikat nr PL-EKO-07 07904



Sposób przygotowania: krótko namoczoną soczewicę należy gotować w proporcji 1: 2 (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody) przez ok. 25 min. .

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Data minimalnej trwałości:
nie krótsza niż 3 miesiące.

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Kociołek, jak się ma, ale z... kaszą, strąkami, wędzonym boczkiem i ziemniakami
Kociołek, jak się ma, ale z... kaszą, strąkami, wędzonym boczkiem i ziemniakami

s k ł a d n i k i :

150 g kaszy pęczak

30 g fasoli drobnej białej

30 g soczewicy czerwonej

30 g soczewicy zielonej

30 g soczewicy żółtej

20 g grochu łuskanego

1 papryka czerwona

1 kg ziemniaków

2 cebule białe

150 g pieczarek

1 główka kapusty zielonej włoskiej lub zwykłej

250 g kapusty kiszonej

10 plastrów boczku surowego wędzonego

300 g wędzonej piersi z kurczaka lub kiełbasy wiejskiej

100 g masła

olej do smażenia

ok. 500 ml bulionu

koperek, natka pietruszki, szczypiorek sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, kminek mielony, liść laurowy, ziele angielskie

Ziemniaki i cebule kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w plastry, pierś z kurczaka pozostawiamy w całości albo – jeśli chcemy – kroimy również w kostkę. Liście kapusty staramy się rozdzielić na pojedyncze – przydadzą się do wyłożenia kociołka i przykrycia miszmaszu w nim. Na patelni na oleju przesmażamy kapustę kiszoną i pokrojoną paprykę do momentu, aż zacznie lekko brązowieć. W tym pomogą przyprawy, których w przypadku tego dania nie żałujemy. Przesmażoną dodajemy do ziemniaków już czekających w misce. Do tego wrzucamy również kiełbasę lub wędzoną pierś kurczaka, wszystkie strąki i kaszę, po czym wlewamy bulion. Pamiętajmy, że bulion jest niezbędny, bo przecież pęczak potrzebuje płynu, od którego stanie się miękki. Gdyby ktoś zapytał mnie, ile zieleniny trzeba wrzucić, odpowiadam: jak najwięcej. Teraz wszystko dokładnie mieszamy. Kociołek smarujemy olejem, układamy na dnie plastry boczku, liście kapusty i wsypujemy zawartość miski. Wierzch przykrywamy liśćmi kapusty i plastrami boczku, kociołek zakręcamy i stawiamy na ognisku na mały ogień, jeśli kociołek ma smakować tym, co jest w środku, a nie przypalenizną. Gdy ktoś nie ma takiego cudownego kociołka, to nie problem, wystarczą bowiem dobry garnek, solidna pokrywka i latem darń położona na wierzchu.

Przepis pochodzi z książki "Cztery pory roku na polanie smaków" Andrzeja Polana