BEZ LAKTOZY BEZGLUTENOWE WEGETARIAŃSKI

VITAVEGAN Soda oczyszczona bezglutenowa bez laktozy (20g)

Dodaj recenzję
Kod: 4005394116210
Producent: VITAVEGAN

Soda oczyszczona bezglutenowa bez laktozy

Skład: wodorowęglan sodu (soda oczyszczona)
Produkt może zawierać alergeny: sezam, gorczycę, soję.


Masa netto: 20g

Pochodzenie: Niemcy

Wartość odżywcza w 100g produktu:
Warość energetyczna: 0 kJ / 0 kcal;
Tłuszcz: 0 g;
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 0 g;
w tym cukry: 0 g;
Błonnik: 0 g;
Białko: 0 g;
Sól: 68,5 g

Dystrybutor: Bio Planet Sp. z o.o., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno

Informacje dodatkowe:
Produkt nadaje się do pieczenia i gotowania.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

 

Certyfikat BIO: Nie
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Wegański makowiec z orzechami i lukrem
Wegański makowiec z orzechami i lukrem

Mak gotujemy w wodzie, w proporcjach 1:2, do czasu aż woda wyparuje, aż mak zmięknie. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przypalić maku. Do maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy Gotowe ciasto wykładamy do blaszki o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C.

SKŁADNIKI:

  • 200 g suchego maku mielonego
  • 200 g wybranych orzechów (laskowe, włoskie, migdały )
  • 50 g mąki gryczanej białej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g skrobi (ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki z tapioki)
  • ½ łyżeczka sody
  • sok z ½ cytryny
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 3 łyżki wybranego oleju
  • wybrana substancja słodząca do smaku

Lukier:

  • 6 łyżek cukru-pudru z ksylitolu
  • sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Mak gotujemy w wodzie, w proporcjach 1:2, do czasu aż woda wyparuje, aż mak zmięknie. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przypalić maku. Do maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy Gotowe ciasto wykładamy do blaszki o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C. Lukier: Cukier puder wsypujemy do kubka, dodajemy stopniowo soku z cytryny i dokładnie mieszamy, aż powstanie lukier. Smarujemy ostygnięte ciasto. Uwagi: Do przepisu użyłam mielonego, sypkiego maku.

* Przepis pochodzi z bloga: misamocy.pl