BEZGLUTENOWE BIO

SOS SOJOWY TAMARI MOCNY BEZGLUTENOWY BIO 250 ml - LIMA (BP)

Dodaj recenzję
Kod: 5411788036498
SKŁADNIKIwoda, SOJA*, sól morska, alkohol*, Aspergillus oryzae. (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPIS Tradycyjne sos tamari stosowany jest do uwydatniania smaku duszonych mięs, zup, makaronów, smażonych warzyw, dressingów, marynat. Doskonały w połączeniu z octem lub winem ryżowym, imbirem, czosnkiem, musztardą i pieprzem. Fermentowany w okresie od 6 do 8 miesięcy.WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml Wartość energetyczna - 346 kJ/82 kcal Tłuszcz - 0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g Węglowodany - 5,8 g w tym cukry - 1,7 g Błonnik - 0,9 g Białko - 10 g Sól - 13,6 gZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym miejscu.

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak

Sos sojowy Tamari mocny bezglutenowy, ekologiczny.

Skład: woda, soja*, sól morska, alkohol*, Koji (Aspergillus oryzae).
*składniki pochodzące z upraw ekologicznych.

Objętość netto: 250ml

Pochodzenie: Lima, Belgia.


Wartość odżywcza w 100ml:
Wartość energetyczna: 82kcal (346kJ)
Białko: 10,3g
Węglowodany: 5,8g
w tym cukry: 1,7g
Tłuszcz: 0,2g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,0g
Błonnik: 0,9g
Sól: 13g

Certyfikacja:
NL-BIO-01, rolnictwo spoza UE

Producent: Lima nv/sa-Groendreef 101 - B-9880 Aalter

Dystrybutor: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno, PL-EKO-07

Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

Przepis

Wegańskie szaszłyki z ananasem i tofu
Wegańskie szaszłyki z ananasem i tofu

SKŁADNIKI

Szaszłyki (5sztuk):

  • 1 kostka bio tofu wędzonego lub marynowanego w sosie Tamari (250 g)
  • 1/2 świeżego ananasa (ważącego 1,5 kg)
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka Ramiro lub zwykła
  • 3 szalotki
  • świeża kolendra

Sos:

  • 1 bardzo miękkie awokado
  • 1/2 szklanki wody sok z 1 limonki
  • 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • odrobina świeżej kolendry

 

PRZYGOTOWANIE

Jeśli używamy tofu wędzonego, najlepiej jest je zamarynować chwilę w sosie sojowym. Nada mu to głębszego aromatu i wzbogaci smak szaszłyków. Wyjmujemy je z paczki, odsączamy z wody, kroimy w dużą kostkę i wkładamy do głębokiego naczynia z płaskim dnem. Polewamy sosem sojowym (3 łyżki), zakrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę, po 30 minutach przewracamy kostki na drugą stronę i dolewamy sosu jeśli trzeba. Jeśli używamy tofu marynowanego w sosie Tamari, krok ten pomijamy. Obieramy ananasa i kroimy go w kostkę takiej samej wielkości jak tofu. Paprykę myjemy i kroimy w kwadraty, podobnej wielkości co reszta składników. Szalotki obieramy i kroimy w krążki lub na połówki wzdłuż. Nabijamy wszystkie składniki na patyczki. Składniki na sos (oprócz kolendry) umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładko. Następnie dodajemy posiekaną kolendrę i mieszamy. Szaszłyki grillujemy na grillu lub smażymy na patelni (grillowej lub zwykłej). Polecam smażyć je w oleju kokosowym, który dodatkowo wzbogaca ich aromat.