BEZGLUTENOWE BIO

LIMA Sos sojowy tamari mocny, ekologiczny, bezglutenowy (500ml) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5411788036511
Producent: LIMA
Tradycyjne sos tamari stosowany jest do uwydatniania smaku duszonych mięs, zup, makaronów, smażonych warzyw, dressingów, marynat. Doskonały w połączeniu z octem lub winem ryżowym, imbirem, czosnkiem, musztardą i pieprzem. Fermentowany w okresie od 6 do 8 miesięcy.

Objętość netto: 500ml

Producent: Lima

Składniki: woda, SOJA*, sól morska, alkohol*, Aspergillus oryzae. (*certyfikowany składnik ekologiczny) 

Wartość odżywcza w 100ml:

  • Wartość energetyczna - 346 kJ/82 kcal
  • Tłuszcz - 0 g
  • - w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
  • Węglowodany - 5,8 g
  • - w tym cukry - 1,7 g
  • Błonnik - 0,9 g
  • Białko - 10 g
  • Sól - 13,6 g

Certyfikacja: NL-BIO-01, rolnictwo spoza UE

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Tak
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Makaron z brokułem, kukurydzą i kimchi
Makaron z brokułem, kukurydzą i kimchi

 Wszystkie składniki sosu umieścić w rondelku, podgrzewać i mieszać do czasu połączenia się składników.

Kolbę kukurydzy gotujemy około 8 minut (jeśli mamy ugotowane kolby bądź kukurydzę w puszcze, pomijamy ten punkt).

SKŁADNIKI:

  • ½ chili
  • 3 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 różyczek brokułu
  • 1 kolba kukurydzy *
  • 2 porcje makaronu soba
  • 150 g Old Friends KIMCHI Vegan Mild BIO

 

Sos:

  • 30 ml sosu sojowego
  • 30 ml wody
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sok z połowy limonki
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu

 

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki sosu umieścić w rondelku, podgrzewać i mieszać do czasu połączenia się składników.

Kolbę kukurydzy gotujemy około 8 minut (jeśli mamy ugotowane kolby bądź kukurydzę w puszcze, pomijamy ten punkt).

Brokuł myjemy i kroimy na małe różyczki, które następnie gotujemy w osolonej wodzie około 4 minut (al dente).

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Szczypior kroimy w 4 cm kawałki. Czosnek, imbir i chili siekamy w drobną kosteczkę, a następnie smażymy w woku lub w głębokiej patelni z rozgrzanym olejem przez 2 minuty.

Dodajemy obkrojone ziarna kukurydzy i brokuł, mocno podsmażamy do zarumienienia. Podlewamy wcześniej przygotowanym sosem, dodajemy makaron, kimchi, szczypior i dokładnie mieszamy.

Podajemy ze świeżą kolendrą i prażonym sezamem.

 

* Jeśli nie jesteśmy w stanie kupić kolby kukurydzy, możemy użyć kukurydzy w puszce