Syrop z agawy ekologiczny
Skład: zagęszczony syrop z agawy*
*certyfikowany składnik ekologiczny
Objętość netto: 500ml
Pochodzenie: rolnictwo Meksyk
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna - 1308 kJ / 312 kcal
Tłuszcz - <1,0 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe - <0,1 g
Węglowodany - 75,0 g
w tym cukry - 75,0 g
Błonnik - <1,0 g
Białko - <1,0 g
Sól - <0,1 g
Certyfikacja: DE-OKO-001
Wyprodukowane przez: Allos GMBH, Zum Streek 5, 49457 Drebber, Niemcy
Dystrubutor: Bio Planet Sp. z o.o., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno, PL-EKO-07
Informacje dodatkowe:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed światłem.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Mazurek to tradycyjne ciasto, które stanowi nieodłączny element polskiej kuchni. W tym przepisie, smak chałwy i porzeczek idealnie komponują się ze sobą, tworząc wyjątkowy smak, który zachwyci Twoje kubki smakowe. Mazurek jest również prosty do przygotowania i zdobienia, dzięki czemu można go dostosować do swoich upodobań smakowych i estetycznych.
SKŁADNIKI: (średnica blaszki 25cm)
- 200g mąki gryczanej jasnej lub 150g mąki owsianej bezglutenowej
- 50g mąki kukurydzianej
- 50g skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej lub mąki z tapioki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szypta soli
- 50g tahini do ciasta + 2 łyżki tahini do bitej śmietany kokosowej
- 70g syropu z agawy lub klonowego
- 70g oleju słonecznikowego
- puszka kremu kokosowego schłodzonego w lodówce minimum 8h
- 2 łyżeczki ksylitolu
- 1 słoik dżemu porzeczkowego 100%
- woda (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wrzucamy mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, 50g tahini, olej i wybrany syrop. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Po umyciu rąk ciasto nie powinno się przyklejać do dłoni. Rozgrzewamy piekarnik do 190 °C. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części. Na spód wykładamy 2/3 ciasta, a 1/3 oblepiamy boki do wysokości 2 cm. Nakłuwamy widelcem boki oraz spód i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Gęstą część kremu kokosowego wyjmujemy do suchego, wysokiego pojemnika, dodajemy pozostałe składniki i ubijamy około 1 minutę. Ponownie wkładamy do lodówki. Spód wystudzonego ciasta smarujemy dżemem i przykrywamy ubitym kremem kokosowym. Łyżką ubrudzoną w dżemie wyrównujemy powierzchnię ciasta. Należy wykonywać okrężne ruchy. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin. Przechowujemy w lodówce.
Przepis Ewy Ługowskiej (Misy Mocy) z e-booka „Przepisy z Mocą”