BIO

ALLOS Syrop z agawy (500ml) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 4016249015732
Producent: ALLOS

Syrop z agawy ekologiczny

Skład:
zagęszczony syrop z agawy*
*certyfikowany składnik ekologiczny

Objętość netto: 500ml

Pochodzenie: rolnictwo Meksyk

Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna - 1308 kJ / 312 kcal
Tłuszcz - <1,0 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe - <0,1 g
Węglowodany - 75,0 g
w tym cukry - 75,0 g
Błonnik - <1,0 g
Białko - <1,0 g
Sól - <0,1 g

Certyfikacja: DE-OKO-001

Wyprodukowane przez: Allos GMBH, Zum Streek 5, 49457 Drebber, Niemcy
Dystrubutor: Bio Planet Sp. z o.o., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno, PL-EKO-07

Informacje dodatkowe:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed światłem.

Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

 

 

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Mazurek chałwowo - porzeczkowy
Mazurek chałwowo - porzeczkowy

Mazurek to tradycyjne ciasto, które stanowi nieodłączny element polskiej kuchni. W tym przepisie, smak chałwy i porzeczek idealnie komponują się ze sobą, tworząc wyjątkowy smak, który zachwyci Twoje kubki smakowe. Mazurek jest również prosty do przygotowania i zdobienia, dzięki czemu można go dostosować do swoich upodobań smakowych i estetycznych.

SKŁADNIKI: (średnica blaszki 25cm)  

  • 200g mąki gryczanej jasnej lub 150g mąki owsianej bezglutenowej
  • 50g mąki kukurydzianej
  • 50g skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej lub mąki z tapioki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szypta soli  
  • 50g tahini do ciasta + 2 łyżki tahini do bitej śmietany kokosowej
  • 70g syropu z agawy lub klonowego
  • 70g oleju słonecznikowego  
  • puszka kremu kokosowego schłodzonego w lodówce minimum 8h
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • 1 słoik dżemu porzeczkowego 100%
  • woda (opcjonalnie)

 

Dodaj wszystkie

 

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wrzucamy mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, 50g tahini, olej i wybrany syrop. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Po umyciu rąk ciasto nie powinno się przyklejać do dłoni.  Rozgrzewamy piekarnik do 190 °C. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części. Na spód wykładamy 2/3 ciasta, a 1/3 oblepiamy boki do wysokości 2 cm. Nakłuwamy widelcem boki oraz spód i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Gęstą część kremu kokosowego wyjmujemy do suchego, wysokiego pojemnika, dodajemy pozostałe składniki i ubijamy około 1 minutę. Ponownie wkładamy do lodówki. Spód wystudzonego ciasta smarujemy dżemem i przykrywamy ubitym kremem kokosowym. Łyżką ubrudzoną w dżemie wyrównujemy powierzchnię ciasta. Należy wykonywać okrężne ruchy. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin. Przechowujemy w lodówce.

Przepis Ewy Ługowskiej (Misy Mocy) z e-booka „Przepisy z Mocą”