BIO

Szczypiorek ekologiczny pęczek - BIO (PL)

Dodaj recenzję
Kod: 1982

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj pochodzenia: Polska

 

CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664

BEZGLUTENOWY: TAK

BEZLAKTOZOWY: TAK

WEGETARIAŃSKI: TAK

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Tak
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Tak

Przepis

Jajka faszerowane wędzonym pstrągiem
Jajka faszerowane wędzonym pstrągiem

Jajka faszerowane to przysmak kuchni polskiej. Obowiązkowo musi pojawić się na wielkanocnym stole. Pomysłów na farsz jest nieskończona ilość, a od święta można dodać jeszcze łyżkę dobrego, czarnego kawioru. Niech będzie wytwornie i wyjątkowo!

 

SKŁADNIKI:

• 6-8 ugotowanych na twardo jajek od kur z wolnego wybiegu

• 90-100 g oczyszczonego z ości wędzonego pstrąga

• 1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki

• 1 łyżka posiekanego szczypiorku

• 1 mały ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę

• 2-3 łyżki soku z cytryny

• sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

• opcjonalnie 1 łyżka czarnego kawioru

WYKONANIE:

Ostudzone jajka ostrożnie obierz, przetnij na pół i wyjmij żółtka. Białka odłóż na bok, a żółtka oraz wszystkie pozostałe składniki oprócz kawioru zblenduj na jednolitą masę. Wypełnij białka farszem i udekoruj kawiorem, a także, jeśli chcesz zaszaleć, kleksem ulubionego domowego majonezu.

 

Przepis pochodzi z książki Agnieszki Maciąg "Dom pełen miłości".