BIO

Ziemniaki ekologiczne 1kg - BIO (PL)

Dodaj recenzję
Kod: 282608???????
Ziemniak to warzywo o stosunkowo niskiej kaloryczności (ok.90kcal/100g), którym jednocześnie łatwo jest się nasycić ze względu na sporą zawartość błonnika, Kalorie dostarczane są głównie pod postacią łatwostrawnych i przyswajalnych węglowodanów (skrobi). Ziemniaki są bogatym źródłem aminokwasów, potasu oraz magnezu. Bulwy ziemniaków dostarczają także witamin: A, C oraz z grupy B (B1, B2, B3 i B6). Po ugotowaniu wzrasta ich indeks glikemiczny dlatego powinny być z umiarem spożywane przez diabetyków. 

Witaminy i sole mineralne wypłukują się z ziemniaka podczas nieprawidłowego gotowania. Dlatego najwyższą wartość mają ziemniaki pieczone lub gotowane w zupie czy też w mundurkach, bądź gotowane na parze. Jednak w okresie, gdy pod skórką gromadzi się solanina, toksyczny alkaloid, zdradzający swoją obecność zieloną warstwą, należy ziemniaki obierać możliwie grubo, a następnie gotować, gdyż solanina rozpuszcza się w wodzie. Właściwości zdrowotne: są powlekające,

Ziemniaki:

  • sprzyjają pracy jelit - mają właściwości powlekające
  • mączka ziemniaczana ma właściwości gojące
  • działają korzystnie na nerki - wywar z obierzyn rozpuszcza złogi w nerkach
  • są w składzie diety chorych na serce (zawierają rutynę)
  • są skuteczne w walce z otyłością, ponieważ spożywane bez dodatków tłuszczowych nie tuczą 

 

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj pochodzenia: Polska

CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664

BEZGLUTENOWY: TAK

BEZLAKTOZOWY: TAK

WEGETARIAŃSKI: TAK

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Tak
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Tak

Przepis

Zupa marchwiowo - migdałowa
Zupa marchwiowo - migdałowa

Idealnie rozgrzewa w jesienne dni.

SKŁADNIKI:

  • 2 szt. marchewki
  • 1/2 szt. ziemniaka
  • 1/3 szt. cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka migdałów
  • 1/3 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki oliwy lub masła sklarowanego
  • szczypta imbiru
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kurkumy
  • szczypta kminku

 

Gotowa lista zakupowa

 

PRZYGOTOWANIE:

W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojone w kostkę warzywa (marchewki, ziemniak, cebulę), podduś na małym ogniu pod przykryciem 2 minuty. Dodaj przyprawy (imbir, cynamon, kurkumę, kminek oraz czosnek), zalej wodą. Gotuj do miękkości warzyw. W międzyczasie zalej migdały wrzątkiem. Po ok. 15 minutach dodaj je do zupy i zmiksuj. Zdejmij z ognia, a kiedy zupa troszkę przestygnie dodaj sok z cytryny. Można podawać z łyżką jogurtu. Można również dodać szczyptę gałki muszkatołowej.