Mąka razowa

SCHAR Mąka razowa bezglutenowa

3 produkty
SCHAR Mąka razowa bezglutenowa

Mąka bezglutenowa to podstawowy produkt osób na diecie bezglutenowej. Mąka bezglutenowa Schar występuje w szerokim wyborze, który umożliwia różnorodność wypieków i dań z jej pomocą przyrządzanych. Mak bezglutenowa Schar to niezbędnik w codziennej diecie osób nietolerujących glutenu.

Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa może być przeprowadzana czasowo lub stale w przypadku nietolerancji na gluten. W przypadku celiakii dieta bezglutenowa musi być prowadzona przez całe życie. Celiakia i alergia na gluten są dwoma odrębnymi schorzeniami. Tak jak w przypadku celiakii, podstawa terapii w alergii na gluten jest również dieta bezglutenowa.

Jakie produkty są bezglutenowe?

Za produkty bezglutenowe uważa się produkty, które naturalnie nie zawierają glutenu jak: kukurydza, ryż, ziemniaki, proso, gryka, tapioka, soja i inne nasiona roślin strączkowych, orzechy. Naturalnie bezglutenowe są też: mięso, warzywa i owoce. W przypadku produktu przetworzonego, produkt może być uznany za bezglutenowy jeśli zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm ( 20 mg na 1 kilogram produktu). Takie produkty są oznaczane znakiem przekreślonego kłosa.

Znak przekreślonego kłosa

Stosując dietę bezglutenową, aby zminimalizować ryzyko nieświadomego spożycia glutenu, powinno się wybierać produkty oznaczone symbolem przekreślonego kłosa. Takie artykuły są wytwarzane przez producentów, którzy deklarują, że ich produkty nie zawierają glutenu i biorą za to odpowiedzialność. Firma Schar ma w ofercie wyłącznie produkty bezglutenowe. Mąka bezglutenowa Schar, na bazie której powstają produkty, naturalnie nie zawiera glutenu.

Substancje dodatkowe - czytanie etykiet

W przypadku produktów naturalnie bezglutenowych, ale nie oznakowanych znakiem przekreślonego kłosa, ważna jest informacja, jaka substancja zagęszczająca została dodana. Według obowiązującego w Polsce prawa, producent jest zobowiązany do umieszczania na opakowaniu informacji na temat składników alergennych, w tym glutenu oraz pochodzenie skrobi i skrobi modyfikowanej, jeżeli ta skrobia może zawierać gluten.

Mąka bezglutenowa Schar

Jednym z podstawowych produktów w diecie bezglutenowej jest mąka bezglutenowa. Mąka bezglutenowa Schar powstaje na bazie produktów naturalnie bezglutenowych takich jak kukurydza, ryż i owies. Jako naturalna substancja zagęszczająca w produkcie mąka bezglutenowa Schar, często jest stosowana mączka chleba świętojańskiego i guma guar.

Mąka bezglutenowa Schar - wartości odżywcze i wartość energetyczna

Mąka bezglutenowa Schar to doskonały produkt do wypieku chleba bezglutenowego. Aby wartości odżywcze mąki były większe, mąka bezglutenowa Schar zawiera białko łubinu, siemię lniane, pestki słonecznika, nasiona chia czy białko grochowe. Źródłem błonnika roślinnego jest włókno roślinne z jabłka lub psyllium. Na opakowaniu produktu mąka bezglutenowa Schar jest czytelna etykieta. Na widocznym miejscu znajduje się znak przekreślonego kłosa. Etykieta ma podane wartości odżywcze,, w tym kwasy tłuszczowe nasycone, oraz wartość energetyczną na 100 g produktu. Mąka bezglutenowa Schar występuje też w Organic Market w wersji eko.

Mąka razowa bezglutenowa