Sernik z makiem i karmelową polewą na morelowym spodzie
SKŁADNIKI:
SPÓD:
- 200 g nerkowców
- 150 g moreli suszonych
MASA:
- 400g nerkowców moczonych przez noc w wodzie (min. 6 godzin)
- sok z 2 cytryn
- starta skórka z jednej cytryny
- łyżka oleju kokosowego
- łyżeczka sproszkowanej wanilii lub łyżeczka naturalnego aromatu waniliowego
- 2 łyżki ksylitolu lub więcej do smaku
- 30 g maku mielonego
POLEWA KARMELOWA:
- 150 g daktyli namoczonych we wrzątku
- 1 łyżka masła orzechowego
PRZYGOTOWANIE:
Spód: Nerkowce mielimy w kruszarce do lodu ( kruszarkę kupuje się w zestawie z blenderem). Do zmielonych orzechów dorzucamy morele i ponownie mielimy, aż powstanie klejąca masa. Wkładamy do blaszki (u mnie 23 cm średnicy) i równomiernie ugniatamy na spodzie. Wkładamy do lodówki. „Ser”: Z namoczonych nerkowców odlewamy wodę i blendujemy na gładką masę z sokiem i skórką z cytryny, olejem kokosowym, ksylitolem oraz wanilią. Po zblendowaniu dodajemy mak i dokładnie mieszamy (łyżką). Wylewamy na spód i wkładamy do lodówki.
Polewa: Aby zrobić polewę karmelową należy namoczyć we wrzątku daktyle. Chodzi o to, żeby zmiękły. Po około 15 minutach odsączyć (wodę można przelać do innego naczynia, będzie jeszcze potrzebna). Do daktyli dodajemy łyżkę masła orzechowego i blendujemy na gładką masę. Aby rozrzedzić karmel i nadać mu aksamitną konsystencję należy dolać kilka łyżek wody odsączonej po moczeniu daktyli. Na koniec wykładamy karmel na serową warstwę i rozprowadzamy po całości. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Ciasto przechowujemy w lodówce. Na zdrowie!