BIO

*KLIMEKO Śmietana 18% (250ml)

Dodaj recenzję
Kod: 5907591000363
Producent: KLIMEK
Naturalna śmietana Klimeko 18% jest wyprodukowana ze śmietanki normalizowanej mlekiem, zaszczepionej kulturami mlekowymi. Jako jedna z niewielu nie poddawana procesowi homogenizacji. Bez dodatku zagęstników.

Śmietana z Bifidobakteriami, zawartość tłuszczu 18%.

Skład: śmietana 18%, Bifidobacterium lactis (Bb-12).
Zawartość tłuszczu 18%

Objętość netto: 250ml.

Pochodzenie: Polska

PL 10191601 WE

Wartość odżywcza w 100g:
wartość energetyczna 186kcal (770kJ)
białko - 2,5g
tłuszcz - 18g
węglowodany - 3,6g

Wyprodukowano przez P.P.H. "Klimeko" Bogusław Klimczak, Dionizów 2, 98-220 Zduńska Wola.

Informacje dodatkowe:

Przechowywać w lodówce, w temperaturze 1-6ºC.

Termin przydatności do spożycia: nie krótszy niż 7 dni.


 

Przepis

Przepis na Pappardelle z pulpecikami.
Przepis na Pappardelle z pulpecikami.

Składniki: / przepis dla 6 osób/  

  • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego (czasem dodaję w proporcji 1:1 wołowe i wieprzowe) -
  • 1 jajko ekologiczne
  • 2 puszki pomidorów lub 1 passata
  • 2 i 1/2 łyżki otrębów orkiszowych
  • paczka makaronu spaghetti bądź pappardelle
  • 1 łyżka twardego, startego koziego sera 
  • 1 cebula ekologiczna
  • 2 ząbki czosnku (posiekane)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła - ok. 1/3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • garstka świeżego oregano, bazylii i tymianku (posiekane) (opcjonalnie mogą być suszone).
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Do miski wkładamy mięso mielone, jajko, otręby, łyżkę startego sera, jeden posiekany ząbek czosnku oraz zioła, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, zwilżamy dłonie. Formujemy kulki wielkości orzecha, przekładamy na duży talerz. Na dużej patelni wkładamy łyżkę oliwy i masła, dodajemy ząbek czosnku, podsmażamy. Uwaga, nie może się przypalić. Cebulę kroimy w  kosteczkę, wrzucamy na patelnię, podsmażamy na rumiany kolor.  W tym czasie przekładamy nasze pomidory z puszki do miski i rozdrabniamy je blenderem na gęstą papkę. Dodajemy na patelnię wraz ze śmietanką i wodą, wkładamy pulpeciki.  Wszystko gotujemy ponad 20 minut. Pulpeciki nie mogą być w środku różowe. Jeżeli nasz sos będzie za szybko gęstniał, należy dodać więcej wody.  Gotujemy makaron wg. przepisu na opakowaniu. Na samym końcu nasz sos wraz z mięsem doprawiamy solą, pieprzem, papryką i jeśli jeszcze chcecie-  ziołami. Na samym końcu możemy udekorować talerz listkiem bazylii i startym serem:)