BIO-PIEKARNIA Chleb hruby żytni mały (350g) - BIO (dostawa do sklepu - wtorek )
Co jest szczególnego w pieczywie Hruby? Całe ziarno pochodzi z polskich certyfikowanych gospodarstw ekologicznych, potem jest ono mielone na kamiennych żarnach. Chleb Hruby przygotowany jest bez żadnych konserwantów, polepszaczy czy innych syntetycznych dodatków. Wyrabianie ciasta oraz formowanie bochenków odbywa się ręcznie. Wypiek odbywa się w kamiennym piecu, ogrzewanym opałem drzewnym. Po wypieku Hruby przez 24 godz. "dojrzewa". Staje się wtedy lekkostrawny i lepiej przyswajalny. W miarę przechowywania jego smak zmienia się z łagodnie kwaśnego po orzechowo słodkawy. Jest to efekt przemian zachodzących w pieczywie niekonserwowanym chemicznie. Chleby Hruby jest naturalnie twardym pieczywem, ponieważ w procesie wypieku nie stosuje się środków spulchniających ani polepszaczy chemicznych.
Zboże pochodzi wyłącznie z upraw ekologicznych. Całe ziarno mielone jest bezpośrednio przed wypiekiem w młynie z kamiennymi żarnami.
Chleb hruby żytni - EKO
W skład chleba wchodzi wyłącznie żyto z upraw ekologicznych, sól i woda. Mąka żytnia typ 2000. Mąka żytnia używana do produkcji tego rodzaju pieczywa jest bogata w błonnik, ma niski indeks glikemiczny i zawiera dużo witamin.
W pieczywie żytnim nie ma śladu drożdży (pieczywo rośnie wyłącznie na zakwasie z mąki żytniej typ 2000). Chleb nie zawiera innych zbóż, dlatego nadaje się dla osób, których dieta wymaga pieczywa czysto żytniego.
Całe ziarno pochodzi z polskich certyfikowanych gospodarstw ekologicznych.
- Pieczywo posiada Certyfikat PL EKO-07 Rolnictwo UE
- Bez polepszaczy i konserwantów
- Wypiekany jest w piecu opalanym drewnem
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 824/196
Węglowodany (g): 35,0
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,3
Błonnik (g): 10
Białko (g): 5,5
Sól (g): 1,0
Alergeny: żyto
Certyfikat: Produkt rolnictwa ekologicznego pod kontrolą AgroBIOTest RE-07/2005/PL
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: NIE
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez sztucznych barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Nie |
Wegański: | Nie |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Nie |